Този уикенд не излизайте без чадър, защото ни очакват обилни валежи. Те ще бъдат много интензивни и на места в Южна България и Родопите ще достигнат до 40-50 литра на квадратен метър за целия валежен период.

Това е много, защото през почивните дни ще се изсипят валежи, които ще покрият нормата за февруари.

Информацията сподели климатологът доц. Георги Рачев в предаването „Здравей, България“ по NOVA.

Дъждът ще завали в събота привечер, като се очаква в някои части от страната той да премине в сняг. В Северна и Западна България дори ще се образува снежна покривка от около 5-6 см.

Валежите ще започнат да спират в неделя вечер.

В понеделник вече няма да вали почти никъде и температурите ще започнат да се повишават. „Вероятно малък Сечко ще се окаже малък Печко”, пошегува се доц. Рачев и добави, че тази зима е една от най-топлите от 2000 г. насам.

Очакват ни едни много динамични в климатично отношение 10 дни.

Прогнозата за деня на влюбените 14 февруари

е да бъде сравнително топло с положителни температури, отбеляза експертът.

Източник: Thinkstock/Guliver

А ето и подробната прогноза за петък и за уикенда:

Днес ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 10 и 15 градуса.

Над Черноморието

ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Ще духа умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури на въздуха ще са около 11-14 градуса, температурата на морската вода ще бъде около 5-7 градуса, а вълнението на морето – 2-3 бала.

Над планините

ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, по-значителни над Стара планина. Ще духа умерен до силен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 3 градуса, на 2000 метра – около -3 градуса.

В събота, 10 февруари,

ще има значителна облачност. Вятърът ще се ориентира от север-североизток, ще е слаб до умерен. Привечер от юг ще започнат валежи, които през нощта срещу неделя ще обхванат почти цялата страна; в Южна България ще са от дъжд, в Северна и планинските райони – от сняг. Минималните температури ще са между минус 3 и 2 градуса, а максималните – между 5 и 10 градуса.

В неделя, 11 февруари,

през по-голямата част от деня валежите ще продължат. В Дунавската равнина и по високите полета в Западна България ще се образува нова снежна покривка. Температурите ще са почти без дневен ход – между 0 и 5 градуса. В източните райони вятърът ще се усили. В Североизточна България, Централна и Източна Стара планина, и в Родопите валежите ще са по-интензивни ще има условия за снежни виелици и навявания.