Двудневен празник на виното се провежда в гоцеделчевското село Делчево

03 Февруари 2024 | 10:45
0 коментара
Общество
Благоевград
Двудневен празник на виното се провежда в гоцеделчевското село Делчево

Двудневен празник на виното, започва от днес в гоцеделчевското село Делчево. По традиция ще бъдат зарязани и лозята в местността „Баира“, която се намира на два километра от селото и на три километра от общинския център.
Тази година в традиционния конкурс за най-добър винопроизводител и производител на ракия ще бъдат оценявани 125 проби на участници от нашата страна, както и от Гърция и Република Северна Македония

На 4 февруари, неделя, около 200 човека, облечени в носии и съпроводени с музика, ще се включат в ритуала по зарязване на лозята. Фолклорна група от Мосомище ще изпълни лозарски песни, а след освещаването на лозята ще излезе „мечка“, която ще бъде прогонена от местните ловци да не яде гроздето, разказа още кметският наместник. След зарязването ще започне тържество на площада в селото, в което ще участват самодейци от селата Мосомище, Баничан и Абланица, както и танцова формация „Гайтани“. Ще има и кукери, които ще прогонят злото.

Очаква се на празникът, организиран от Община Гоце Делчев, да присъстват и кметове на населени места от съседна Гърция. За всички гости на Делчево в неделния ден е подготвена изненада – от две чешми в центъра на селото ще се лее бяло и червено вино. 

Добавете Вашия коментар

TOP