Двойно по-скъпи такси за венчавка, кръщене и опело в благоевградските храмове

26 Януари 2023 | 10:34
0 коментара
Бизнес
Двойно по-скъпи такси за венчавка, кръщене и опело в благоевградските храмове

Нови, по-високи такси за църковните услуги. Почти двойна е вече цената за венчавка, кръщене и опело в храмовете на Неврокопската епархия. Според благоевградските свещеници, увеличението е очаквано, предвид поскъпването на тока и годишната инфлация.

Председателят на настоятелството на благоевградския катедрален храм „Въведение Богородично“, отец Андон, потвърди, че ще има промяна в цените на църковните услуги.

„Това беше отдавна необходимо, да се увеличат таксите, защото на фона на постонянното увеличение на всичко, в един момент, църквата просто не може да се справи финансово затова и най – много църквата изчака да увеличи таксит. Основната причина е всеобщата инфлация и тя удря по всичко, и просто няма избор “ , заяви отец Шавулев .

Свещеникът сподели, че  всяка епархия трябва да избере колко конкретно ще са в нейните църкви, като има възможност и свещеникът дори да намали възнаграждението си, или да се да се откаже от него. Мненията на благоевградчани са разнопосочни.

„Отчаян и подтиснат народ, и беден, престъпно е. Църквата винаги е била богата, а сега хората се отчайват и от свещениците“, сподели Цонка Джановска, жител на Благоевград.

Според Цветана Драновска таксата трябва да се увеличи.

„Навсякъде, всичко, се увеличава. Използват ток, за да направят тези свещи, а той е скъп, сигурно от това произлизат тези неща“, посочи още Драновска.

Отец Андон допълни, че каузата, свързана със семействата, които не могат да си позволят определен ритуал, от страна на свещениците, ще остане безплатна.

Добавете Вашия коментар

TOP