Двете русенски мечки Бойка и Станди са преместени в Парка за танцуващи мечки край Белица

04 Юни 2015 | 07:38
0 коментара
Общество
Двете русенски мечки Бойка и Станди са преместени в Парка за танцуващи мечки край Белица

Двете русенски мечки Бойка и Станди вчера бяха преместени от Лесопарка "Липник" край Русе в новия си дом в Парка за танцуващи мечки в Белица, съобщава БГНЕС.

Преместването на мечките става след две години преговори между общината, екоминистерството и фондация "Четири лапи", които постигнаха споразумение за временното обитание на животните в Белица до изграждането на модерен зоопарк в Русе.

Двете мечета, които са брат и сестра, са родени в Лесопарка и никога не са имали друг дом. Преди година те трябваше да бъдат преместени в Добрич, но това предизвика бурното несъгласие на русенци, които направиха жива верига. Общината също се намеси, тъй като мечките са нейна собственост, и бе постигнат компромис да се направят нови клетки, след което и нов зоопарк. Тъй като Лесопаркът е държавна територия, местната администрация и депутатите упорито се опитват да организират замяната на държавните гори с общински, за да може да започне изграждането на зоологическата градина. От земеделското министерство обаче все още не са дали своето положително становище, поради което мечките живеят при условия, които не отговарят напълно на изисквания. Така се стигна до днешното им преместване, което бе извършено от екип на фондация "Четири лапи", която стопанисва Парка за танцуващи мечки в Белица.

Бойка и Станди най-напред бяха разделени, след което ветеринарите ги упоиха. Двете животни са по 250-300 кг и изнасянето им от клетките се оказа доста сложно. Мечките бяха прегледани на място и натоварени в специалната линейка за мечки, която ще ги откара в Белица.

"Понеже паркът ни е пълен, се наложи да изградим допълнително място вътре в самата територия на парка за тези две мечки. То е от порядъка на 3500 кв.м., вътре изградихме допълнителен басейн специално за тях, имат клетка. Мечките ще останат при нас, на наша издръжка, за наша сметка, докато община Русе не построи съвременен зоопарк, който да е по всички изисквания, на които трябва да отговаря", обясни директорът на парка в Белица Димитър Иванов.

Той коментира, че минималните изисквания за обитание на кафява мечка са клетка от 170 квадрата плюс басейн, в който мечката да може да влиза свободно и редовно, две бърлоги, да има растителност. Заедно с това трябва да има ветеринарен лекар, който да се грижи за животните, обучен персонал и постоянно наблюдение. Годишната издръжка на една мечка в Белица е между 15 000 и 17 000 лв.

Добавете Вашия коментар

TOP