Две спасени мечета са настанени временно в Парка за мечки край Белица

09 Ноември 2023 | 13:59
0 коментара
Общество
Благоевград
Две спасени мечета са настанени временно в Парка за мечки край Белица

Две мечета, спасени в района на Софийско, са настанени временно в Парка за мечки край Белица, каза за БТА управителят на парка Димитър Иванов. Мечетата са спасени при съвместна акция на Министерството на околната среда и водите, природозащитната организация WWF и фондацията „Четири лапи“.

Мечетата са локализирани след подаден сигнал от местни хора, установено е, че са без майка и обикалят сами, посочи Димитър Иванов. Едното мече е настанено в Парка за мечки преди две седмици, а от два дни там е приютено и второто. Първото мече вече премина медицински преглед, резултатите показаха, че здравето му е добро, вече е и чипирано, обясни управителят на мечия парк. Предстои и второто да премине същата процедура.

 

Събрахме ги, разпознаха се, доволни са, че са отново заедно, каза още Димитър Иванов и посочи, че грижата за мечетата включва диета, съобразена с възрастта и килограмите им, като се следват насоките на гръцкия център „Арктурос“, където предстои да бъдат изпратени за рехабилитация. Центърът е специализиран в осигуряване на живот, близък до този в природата, за мечките, като след периода на адаптация, мечетата ще имат възможност да се върнат в дивата природа.

Мечетата, останали без майка, нямат шанс да оцелеят в природата, каза още Димитър Иванов. Като цяло борбата ни е да не губим индивиди от кафявата мечка в дивата популация, допълни управителят на парка край Белица. Мечетата ще останат в парка до изготвяне на документите, с които да бъдат транспортирани в Гърция, където ще преминат процеса на адаптация.

За втори път тази година мечият парк край Белица приютява временно спасено мече, което е останало без майка. През лятото край Костенец бе забелязано мече на възраст около четири месеца, което беше спасено от горски служители, с помощта на служители на организацията WWF. Със съдействието на МОСВ, мечето, наречено Никола, бе изпратено в гръцкия център „Арктурос“.

Добавете Вашия коментар

TOP