Две кандидат-съветнички от листата на Тасков с шанс да влязат в ОбС Благоевград при корекция на преференциите

17 Ноември 2023 | 11:25
5 коментара
Общество
България
Две кандидат-съветнички от листата на Тасков с шанс да влязат в ОбС Благоевград при корекция на преференциите
В преброяване на всички бюлетини в двете секционни избирателни комисии №54 и №87 в Благоевград премина вчерашното второ заседание в Административен съд по делото за оспорване на вота за общински съветници. Двата чувала с изборни книжа от вота на 29 октомври бяха доставени от председателя на ОИК – Благоевград Мартин Бусаров.

Извадени бяха само бюлетините за общински съветници и се започна оглед на всяка една от съдия Тодоров, който бе заобиколен от жалбоподатели, адвокати, представители на ОИК и на заинтересованите страни, а секретарката записваше в протокола какво се констатира. Председателят на ОИК – Благоевград Мартин Бусаров достави чувалите с бюлетини в две секции, от които бяха проверени само тези за общински съветници. Проверката отне доста време, като при преброяването на половината бюлетини в СИК №54 бяха установени 2 неотчетени преференции за кандидата за съветник от ПП-ДБ Антония Сивикова, на която не й достигат само 3 гласа, за да бъде избрана в местния парламент. Така твърдението на адвокатите Даниела Стойкова и Ангел Рашев, че в протокола на СИК №54 има поправки от ОИК, в които не са нанесени всички преференции на Антония Сивикова, както и на кандидати от други партии, се оправдаха още при проверката на едната секционна комисия.

Потвърди се и тезата на адвоката на кандидатката за общинска съветничка Ваня Алексиева от МК „ВМРО-БНД (Български гласъ)“ за неправилно отчетени преференции в СИК №125 в с. Габрово. При прегледа на видеозаписа в тази секция вчера ясно се чу и видя, че 7 преференции за кандидата за съветник Анна Мозурска са били записани на кандидата Петър Андонов. В протокола за нея, която е била под №106, са записани „0“ преференции , а за Андонов под № 107 – 7 преференции. В тази връзка бе направено искане за преброяване на бюлетините за общински съветници от листата, което съдия определи да стане за следващото трето поредно заседание. Броенето на бюлетините от двете секции вчера продължи до късно и до редакционното приключване на броя на в. Струма, не стана ясно дали е открита поне още 1 преференция за Антония Сивикова, което да ѝ осигури мястото на общински съветник. Шансът пред нея, както и за другата оспорваща кандидатка за общинска съветничка Ваня Алексиева, е много голям.

Припомняме, че делото бе образувано по 5 жалби на четирима кандидати за съветници и на Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“. Двама от оспорващите кандидати за съветници – Антония Сивикова и Магдалена Прътева, са от Коалиция ПП-ДБ, а другите двама – Злата Ризова и Ваня Алексиева – от МК „ВМРО-БНД (Български гласъ)“ . /struma.bg

Добавени коментари

поп Нафърфорий публикува:
18 Ноември 2023 | 17:13
Като гледам невинните сини очета на Златка, та чак нещо ми се надига в гащите, опа!
гражданин публикува:
18 Ноември 2023 | 16:18
ПП-ДБ се гушнаха с Тасков. Еми Честито. Още 4 години корупция, престъпност и безвремие. Вие си ги избрахте.
Калоян публикува:
18 Ноември 2023 | 08:38
Срам и позор за Благоевград! Новият Общински съвет избра стария-нов председател Радослав Тасков! 34 от 41 човека избраха Тасков?! Избраха символа на корупцията, предателството и превзетата държава. Този "политик" е сменил 8 партии от целия политически спектър. Целувал и после е предавал Причкапов, Паскалев, Хаджигаев, Камбитов, Томов, Стоянов... сега се е наредил зад Байкушев...? Гласувалите 34-ма са основно хората с многото преференции /очевидно, очаквайки нещо/. Много интересно е, че от групата на ПП-ДБ не издигнаха собствена кандидатура за председател и не само това, но Василиса Павлова, Ваня Кромбоа и Боряна Шалявска подкрепиха Тасков!? Моля!!! Срам за коалицията, която прокламираше борба със задкулисието... Така се "бориха" днес и ни избраха "промяна" чрез Тасков - символът на корупцията и задкулисието! P.s. Очаквайте наградите на заслужилите. Тасков ще раздава постове в общинските дружества. Да видим кой къде...
КПКОНПИ публикува:
18 Ноември 2023 | 08:35
Предстои и избор на председател на Общински съвет - Благоевград. Засега единствено известна е кандидатурата на избирания няколко пъти за председател на Съвета г-н Радослав Тасков. Знаете, че сме критикували всички кметове назад във времето във връзка с най-болезнения за нас проблем, а именно липсата на инвестиции, неразкриването на нови производства и работни места. Понякога обаче забравяме, че кметът, който и да е той, не е единственият отговорен за това. Истината е, че отговорност носи и Общинският съвет, и в частност неговият председател. Като жител на община Благоевград считам, че г-н Тасков трябва, чрез своите опит и познания, да помага при вземането на решения от по-задните редици, а не като председател, и намирам за редно той да направи тази крачка назад. Мисля, че в дух на приемственост, всеки политик трябва да бъде умерен по отношение на времето, в което държи водачеството.
само питам... публикува:
17 Ноември 2023 | 16:46
Не разбрах само Златата успя ли да се намърда пак в ОбС или още глади гащи? Къде без такъв “капацитет“?!?

Добавете Вашия коментар

TOP