ДВАТА ПОЛЮСА НА ПАНДЕМИЯТА! Ресторанти и пицарии в Дупница пред фалит, аптеките се пукат по шевовете

03 Ноември 2020 | 18:07
1 коментара
Общество

Заведения за хранене в Дупница са пред фалит след поредната заповед на здравния министър за 1,5 м отстояние на стол от стол. В същото време аптеките работят на пълни обороти, пред повечето има опашки. Репортер на “Струма” разговаря със собственици и служители в два ресторанта и една пицария в центъра на Дупница, където обикновено се хранят на обяд служители от институциите в центъра на града.

От ресторанта на хотел в центъра на Дупница, където обикновено се хранят съдии и прокурори, обясниха по телефона: “Клиентелата намаля драстично. Редовните ни клиенти се страхуват да идват в ресторанта. Някои от тях си поръчват храна за вкъщи, други се отказаха. Повече от 60% намаляха клиентите и се наложи 4-ма служители да ги пратим на трудовата борса. Откакто върлува пандемията от коронавирус, при нас са направени само три сватби и то с малко хора. Минаха времената, когато се правеха сватби с по 100-200 души”, обясниха от хотела.

На другият край, в сградата на Общинска администрация, е ресторантът на общинския съветник от БСП Ивайло Петров. При него положението е същото.

“Всеки ден менюто на ресторанта е разнообразно, стараем се да задоволим всички вкусове, но 80% от клиентите ни не идват, страхуват се да не се заразят. Ресторантът през целия ден е празен. Влиза по някой клиент, но не са достатъчно, за да се заработят пари за заплати и осигуровки. Има по някоя поръчка за вкъщи, и това е. Част от персонала е в болнични, но не са болни от коронавирус. Ако така продължи, ще бъда принуден да затворя”, откровен е Петров.

Необичайна гледка са празните маси на пицария, която предлага пица на парче, срещу ресторанта на общинския съветник. Обикновено клиентите се редят на опашка, но вчера имаше едва двама-трима на обяд. Продавачката сподели пред “Струма”: “На ден до обяд, преди да излязат учениците от ПГ “Христо Ботев” в домашно обучение, продавахме по 40-45 пици. Днес до обяд са продадени едва 20. Има клиенти, но са малко. Хората обедняха, а и се страхуват от вируса. При предишното затваряне заради пандемията работодателите ни оставиха на работа, плащаха ни заплати, докато си стояхме вкъщи. Общо 6-има души работим в пицарията – продавачи и пицари. Предполагам и сега ще е така, въпреки спадналия наполовина оборот”, обясни продавачката.

Докато ресторантьори и пицари се оплакват от липса на клиенти, аптеките в центъра на Дупница се пукаха по шевовете от клиенти. Образуваха се опашки пред тях.

“Има психоза сред хората. Изкупуват всичко, което са научили, че може да ги предпази от Ковид-19 или да го лекува, въпреки че лекарство все още не е открито. Купуват се антибиотици, витамини, особено витамин Д. Много хора не знаят, че предозирането му води до здравословни проблеми. От няколкото вида антибиотици, които се вземат  при лечение на коронавирус, в нашата аптека остана само един вид и той е на изчерпване. Получихме от 50 заявени ваксини срещу стандартен грип само 20 броя”, заяви аптекарката.

По телефона друг фармацевт от Кюстендил – Евгения Димитрова, която е председател на Съюза на фармацевтите, обясни ситуацията така: “Имам информация, че в някои аптеки липсва антибиотик дексаметазон. Този лекарствен препарат се взима само по лекарско предписание. Вместо да излекува болния, може да му навреди. Личните лекари преценяват дали да изпишат тази лекарствена форма. Що се отнася до грипните ваксини, те са доставени в недостатъчни количества в аптечната мрежа и липсват. Много хора мислят, че те ще им помогнат при коронавирус, и ги изкупуват, а преди години ми се е налагало да бракувам по 20-25 ваксини, тъй като нямаше интерес към тях”, каза Евгения Димитрова.в.Струма/снимка:Bunt.bg

Добавени коментари

Дупничанин публикува:
03 Ноември 2020 | 20:00
никой не мисли за народа трябва да се сложи ред в цените на лекарствата и основните хранителни продукти без нови дрехи и обувки може но без храна и лекарства не става а цените се вдигат всеки ден спекулативно

Добавете Вашия коментар

TOP