Двама загинаха след взрив и пожар в Пирогов

27 Ноември 2019 | 08:12
0 коментара
Общество

Двама души загинаха при пожар, който избухна тази нощ във Второ вътрешно отделение на УМБАЛСМ Пирогов, съобщава БГНЕС.

“Пациентите са върнати обратно по стаите им, след като всичко е локализирано, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на извънреден брифинг пред лечебното заведение. Няма други тежко пострадали хора, допълни министърът.

Незабавно след възникване на сухия взрив и възникналия пожар необходимите мерки са предприети веднага, за да намалим щетите и да ограничим възможността да пострадат други хора. Както каза и министър Ананиев – двама души, които са били в това отделение и са били в непосредствена близост, са загинали. Другите пациенти са евакуирани и са настанени пак, в момента няма опасност за тях. Изключваме възможността това да е злонамерено действие – тази възможност е изключена, увери вътрешният министър Младен Маринов. „Тъй като в Пирогов съществува сериозна система за охрана, има и полицейска охрана. Работим, в момента текат процесуално-следствени действия под надзора на софийската градска прокуратура, в момента следовател работи в болницата. Работим по няколко версии, знаете в болницата се работи с апаратура, с повишено налягане на кислород, така че започваме да работим по тази версия“, съобщи още Маринов и допълни, че най-вероятно взривът е произтекъл по такъв начин.

Когато стане възможно да се влезе в помещението и е безопасно за колегите и пожарникарите, специалистите ще могат да кажат и ще направят експертизи.

Има и срутена стена при взрива, това са вторични щети – вследствие на взрива има паднала стена, затова казвам, че още е трудно да влезем в самото помещение, за да започнат работа следователите, допълни Маринов.

„Държа да подчертая бързата реакция на екипа на болницата, на дежурния екип, на д-р Петров и на всички останали, които са предприели абсолютно всички действия, докато дойдат 12 пожарни коли. Благодаря и на пожарната, на МВР, които съвместно и организирано действаха да локализират щетите така, че в момента болницата работи нормално. Искали са и други болници да помогнат на Пирогов, обаче към момента това не се налага, след като екипът се е справил сам“, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

По отношение на това, което се случи – на мястото на инцидента е имало двама пациенти, които са загинали.Единият от тях със сигурност е имал нужда от подаване на кислород поради тежко увреждане на белия дроб. Това е било основното му заболяване, поради което на него му е подавано допълнително количество кислород, – т.нар. кислородотерапия. Това е нещо, което се прилага при много пациенти и което е наложително. За конкретните причини не мога да кажа нищо още, съобщи пък зам.-директорът на Пирогов Никола Габровски. „Благодаря на всички екипи, които са реагирали на момента въпреки сериозността на инцидента, и без тяхната смела реакция в момента щяхме да говорим за инцидент от друг мащаб, за национална трагедия. Благодаря и на екипите на пожарната, като в рамките на пет минути пристигнаха 12 противопожарни автомобила, за да локализират инцидента. Пак казвам, ако това не се беше случило, щяхме да говорим за национална трагедия“, допълни Габровски.

В момента ситуацията в болницата е под контрол, всички пациенти, които са били в помещението, са обгрижени. Проверено им е състоянието, направени са всички действия, за да се види дали има някакви последици от този инцидент. Към момента нямаме данни за друг пациент, който да е пострадал, освен човек с леко обгазяване, който в момента е под контрол. Пациентите са дислоцирани по други отделения и на практика в момента болницата продължава да функционира по нормален ред. „Единствено в шокова зала ще имаме затруднения днес да приемаме тежко болни пациенти, но като цяло болницата продължава да функционира напълно“, допълни Габровски.

И увери, че болницата има пожароизвестителна система, както и план за евакуация, и тези правила се спазват навсякъде в лечебното заведение.

„Няма взривена бутилка и информациите за това не са верни“, съобщиха още министър Ананиев, вътрешният министър Младен Маринов и зам.-директора на Пирогов.

„Няма взривена бутилка. Навсякъде имаме система за подаване на кислород – пациентите ни имат нужда от допълнителен кислород. В момента се установява как точно е станал инцидента. Единственото, което знам, го казах – пациентът не е можел да диша самостоятелно, имал е нужда от допълнителен кислород. Инцидентът е тръгнал като наличие на повишено количество кислород в системата“, уточни още Габровски.

По думите на вътрешния министър Младен Маринов тепърва предстои да се изясни механизмът, по който се е получил този взрив.

Близките на пострадалите и починалите вече са уведомени, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. „“Близките на двамата починали са уведомени“.

УМБАЛСМ Пирогов отваря гореща линия, на която близки на пострадалите могат да звънят – телефонът е 02/9154540. „Молбата ми е да звънят само хора, които са с притеснение за техните близки, които са били от Второ вътрешно отделение. Да не звънят други хора, защото линията ще бъде претоварена. Организирали сме и психолози. Близките на загиналите са уведомени, така че тези, които не са получили обаждане от нас, могат да са сигурни, че близките им са добре“, съобщи още зам.-директорът на Пирогов.

32 души са били евакуирани с помощта на пожарната и на служители от МВР. 36 полицаи и 32 пожарникари са се включили в евакуацията на пациентите, като всичко се е случило в изключително кратки срокове, тъй като не е било ясно за колко бързо време може да се разпространи инцидента, така че много бързо са реагирали, допълни още Габровски.

„Пожарът е окончателно потушен, в момента се обезопасява мястото, за да може да влезе следствената група. Полицаите вече не са в отделението, тъй като работят по други задачи. Бързата намеса първоначално на екипа в Пирогов, а след това и на пожарникарите, са намалили щетите“, уточни вътрешният министър. И допълни, че срутването на стената не е толкова голямо така че да застрашава сградата и работата в болницата като цяло. „Щетите са в помещението, но въпреки това ще бъде направена инспекция на сградата така, че да сме сигурни в нейната безопасност и че този взрив не е довел до структурни промени“, увери министър Маринов.

По непотвърдена информация загиналите пациенти са мъже на 55 и 68 години./БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP