Двама светци почитаме днес, начало е и на Петровите пости

12 Юни 2023 | 07:43
0 коментара
Общество
Благоевград
Двама светци почитаме днес, начало е и на Петровите пости

Днес почитаме преп. Онуфрий Велики, както и преп. Петър Атонски (Начало на Петровите пости).

Сред светците на Църквата (във вчерашната неделя всички те заедно бяха почетени в разните им видове) видно място заемат преподобните

мъже и жени. Определението е старинно и означава човек, който се е посветил на Бог и се стреми чрез молитва, пост и трудове да бъде подобен на Иисус Христос. Такъв стремеж е налице и в другите видове светци (мъченици, равноапостолни, светители, праведни и пр.), но определението е дадено на монашестващите, пише БТА.

Преподобният Онуфрий бил един от най-големите подвижници на египетските пустини.

Според житиеписеца му, преподобния Пафнутий, Онуфрий бил родом от Персия и живял през IV век. Той още от младини обикнал единия истински Бог и пожелал да се посвети на отшелнически живот. По това време вече съществували монашески общности в Палестина и в Египет, и Онуфрий се отправил в Тиваида, Среден Египет, където постъпил в манастир край град Ермопол.

Там години наред се обучавал в монашеския подвиг на духовно и телесно въздържание и послушание.

Едва тогава получил благословение да се оттегли в пустинята и да живее като отшелник. Така прекарал цели 60 години в борба с изкушенията на духа и плътта, като се хранел оскъдно, а дрехите му изгнили и се разпаднали. Когато го посетил преподобният Пафнутий, само дългата до земята брада и белите коси прикривали голотата му. Пустинникът бил вече в последните дни на живота си и в присъствието на свети Пафнутий се упокоил. Събратът го положил в каменен гроб, като го завил с половината от своята дреха. А по-късно, когато се върнал в своята обител, Пафнутий написал житието му според оскъдните сведения, които отшелникът му споделил.

От днес започва Петровият пост, т.е. постът преди празника на светите апостоли Петър и Павел,

който е на 29 юни. Въздържането от храни от животински произход продължава до 28 юни.

Източник: проф. Иван Желев, БТА

Добавете Вашия коментар

TOP