Двама шофьори от Петричко са първите в Пиринско със свалени регистрационни табели на автомобилите заради управление след употреба на алкохол

24 Януари 2017 | 08:53
0 коментара
Общество
Двама шофьори от Петричко са първите в Пиринско със свалени регистрационни табели на автомобилите заради управление след употреба на алкохол

Двама шофьори от Петрич са първите в Пиринско със свалени регистрационни табели на автомобилите заради управление след употреба на алкохол. Те са хванати в нарушение в неделя в ранните часове от дежурните автопатрули.

В 04:21 часа на ул. „Полк. Дрангов“ е спрян за проверка лек автомобил „Опел“, управляван от 55-годишния Здравко К. При теста за алкохол дрегерът отчел 1,27 промила алкохол в издишания въздух.

Вторият заловен след употреба на алкохол е 22-годишният Никола П. от село Габрене, който е спрян за проверка с лекия си автомобил „ФолКсваген” около 06:40 часа по ул. „Ген. Тодоров“. Пробата от дрегера показала 1,72 промила алкохол в издишания въздух.

Свидетелствата за правоуправление на двамата шофьори са отнети, съставени са им актове за административно нарушение, издадени са талони за кръвна проба, а табелите на автомобилите им са свалени. Шофьорите имат 12 часа на разположение да се обадят на роднина или приятел, който има свидетелство за правоуправление, за да прибере колите със свалените табели в гараж или на подходящо място, обясниха от пресцентъра на ОД на МВР - Благоевград.

Спрямо нарушителите е предприето наказателно производство, в рамките на което началникът на сектор КАТ „Пътна полиция“ налага принудителната административна мярка - дерегистрацията на колите за срок е от 6 до 12 месеца. Наказателната мярка подлежи на обжалване пред съда, който ще реши дали е законосъобразна или не, което не спира изпълнението и през това време колите ще бъдат на „трупчета“. След като съдът се произнесе с окончателно решение, шофьорите ще могат да отидат в пунктовете на КАТ и да си закупят нови табели за автомобилите, тъй като старите ще бъдат унищожени. Отделно от това, нарушителите ги чака глоба от 2000 лв. и отнемане на шофьорската книжка за 2 години, разясниха процедурата от КАТ.

През почивните дни са заловени още петима шофьори след употреба на алкохол в Банско, Разлог, Гоце Делчев, Гърмен и Сандански, но при тях регистрационните табели не са свалени, тъй като се оказало, че не са собственици на автомобилите. Новите промени в Закона за движение по пътищата, с които се въведе свалянето на регистрационни табели, а глобите завишени, влязоха в сила от 21 януари.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP