Двама педагози от област Благоевград с отличия от 25-ия конкурс „Учител на годината“ на СБУ

23 Май 2022 | 09:51
0 коментара
Култура
Двама педагози от област Благоевград с отличия от 25-ия конкурс  Учител на годината  на СБУ

Двама педагози от област Благоеград заслужиха признание и бяха отличени на годишните награди на Синдиката на българските учители. Даниела Богданова, учител по музика и народно пеене при ЦПЛР-Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, бе удостоена със Специалната награда на председателя на Синдиката на българските учители в раздел „Извънкласни и извънучилищни дейности”. Старши учителят по биология и здравно образование в СУ – Слащен Албена Кавалова е със специална награда в категория „Природни науки“. Призьорите бяха номинирани от областната организация на СБУ за 25-ото издание на националния конкурс за постигнати високи и трайни резултати в системата на средното образование.

В битката за отличията се конкурираха над 90 учители и директори в 10 направления. Връчването на отличията се състоя на тържествена церемония в приствието на министъра на образованието акад. Н. Денков, заместника му Мария Гайдарова, кмета на София Йорданка Фандъкова, началника на РУО – София В. Кастрева, представители на социалните партньори на средното и висше образование.

В емоциално слово лидерът на най-големия синдикат в България д.ик.н. Янка Такева изтъкна ролята на българските учители, тяхната отдаденост и важността им за развитието на обществото и извеждането на ценностите на преден план. „Колкото и да говорим за дигитализация, нищо не може да замести българския учител, нищо не може да се случи без него. Дадохме всичко от себе си, за да може нашите деца да се представят добре на матурите. Знам какво прави и какви усилия полага българският учител”, подчерта Я. Такева и се обърна към десетките учители от цялата страна, присъстващи на церемонията: „Носете с гордост званието си!”.

Всички педагози, достигнали до финалния кръг на конкурса, тази година получиха и парични ваучери за участие в специализация през есента в Румъния. Д. Богданова и А. Кавалова ще бъдат отличени и с почетната награда „Неофит Рилски“. Те са и сред поканените на прием, даван от държавния глава Р. Радев във Националния исторически музей за 24 май.

Сред наградените са и трима учители от СУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Радомир. Атанаска Методиева е преподавател по български език и литература, носител на приза „Учител на годината 2022” в хуманитарното направление.

Валентина Симеонова, старши учител по математика, е отличена със Специалната награда на председателя на СБУ в направление „Природо-математическо“. Учителката по музика и технологии и предприемачество Инес Михайлова също бе отличена със Специалната награда на председателя на СБУ в направление „Изкуства“.

Сред отличените е и началната учителка от Брезник Савка Борисова. Тя е получила Специалната награда на председателя на СБУ./Struma.bg

Добавете Вашия коментар

TOP