Двама мъже са задържани за телефонни измами в София

09 Април 2024 | 10:50
0 коментара
Криминално
София
Двама мъже са задържани за телефонни измами в София

По искане на Софийската районна прокуратура (СРП) съдът задържа под стража двама мъже за телефонни измами, съобщиха от СРП.

Мъж с инициали В.А. е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 8 февруари 2024 г. около обяд, в София, в съучастие като помагач с неустановено по делото лице, с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага, умишлено е улеснил извършването на престъпление от неустановеното по делото лице, което е заблудило възрастна жена с инициали Д.С., представяйки се за служител на криминална полиция. Казал на жената, че трябва да съдейства за залавянето на „престъпници“ чрез предаването на парична сума. С това е причинил имотна вреда на жената в размер на 6500 лева и два златни пръстена, като ги взел и съдействал те да достигнат до извършителя на деянието. По-късно същия ден е заблудил жената, че трябва да предаде още 6500 лева за „залавянето на престъпниците“ и тя го направила. Общата имотна вреда от двете деяния причинена на възрастната жена е 13 000 лева.

Същият мъж е привлечен към наказателна отговорност и за това, че на 20 март 2024 г. в София, в съучастие като помагач на лице с инициали М.М. и неустановено по делото лице, с цел да набавят за себе си и за другиго имотна облага, са улеснили извършването на престъпление от неустановеното по делото лице, което заблудило мъж с инициали Й.К., представяйки се за „комисар Николов от ОДМВР“, че същият съдейства за залавяне на телефонни измамници, чрез предаването на 4000 лева. М.М. взел парите и ги предал на В.А. С това обвиняемите причинили имотна вреда на възрастния мъж в размер на 4000 лева.

М.М. е обвинен и за това, че 5 април 2024 г. в София, е държал огнестрелно оръжие – пистолет „Макаров“, без да има за това надлежно разрешение.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпления по Наказателния кодекс, за които се предвижда наказание „лишаване от свобода“. С постановление на наблюдаващ прокурор двамата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа.

Състав на Софийския районен съд се съгласи с доводите на прокурора, че обвиняемите могат да извършат друго престъпление и наложи на двамата най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Мярката подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.

От МВР отчетоха, че през последните месеци се наблюдава засилен трафик на измамни обаждания по телефона, като основен техен получател отново са възрастни хора. Зачестяват случаите в градовете Варна, София, Пловдив, Бургас и околните населени места, където криминалистите работят приоритетно, независимо, че аналогични престъпления се наблюдават на територията на цялата страна.БТА

Добавете Вашия коментар

TOP