Двама българи са блокирани на горящия ферибот

18 Февруари 2022 | 14:34
0 коментара
Общество

278 от 290 пътници на горящия ферибот са идентифицирани. Двама българи са в капан на кораба, а останалите са в неизвестност.

Информацията за 10 изчезнали гръцки граждани от пожара, който избухна на ферибота Euroferry Olympia тази сутрин, докато плаваше край Корфу, буди тревога. Както стана, известно двама българи са заклещени в горящия кораб, но са в контакт с екипажа и получават инструкции как да се изкачат на палубата, откъдето да бъдат спасени с хеликоптер Супер Пума.

Броят на изчезнали идва от първото към момента грубо преброяване, извършено на спасителните лодки. Общо 290 души (239 пътници и 51 екипаж) са били на ферибота  Grimaldi Group, който отплава от Игуменица за Бриндизи. Сред тях 22-ма гърци (15 пътници и 7 членове на екипажа), а останалите чужденци.

„Твърде рано е да се прави изявление. Опитваме се да съпоставим информацията и да сравним колко са били декларирани в списъка на пътниците с тези, които са спасени. Чакаме преброяването и идентифицирането на пристанището на Корфу", се казва в съобщение на компанията Grimaldi, собственик на ферибота.

Пасажери изразиха опасения, в ефир на гръцки телевизии, че не всички пътници може да са избягали, тъй като е възможно някои шофьори да са спали в камионите си в гаражите.

Към момента няма данни за пострадали български граждани при пожара, избухнал на ферибот в Йонийско море, съобщиха от българското Външно министерство. Българското посолство в Атина и генералното ни консулство в Солун са в постоянен контакт с гръцките власти и в готовност за оказване на съдействие при необходимост, се казва още в официалното съобщение.

Всички български шофьори, които са на горящия ферибот са добре, с всички е разговаряно по телефона. Това каза за БТА Илиян Филипов, собственик на транспортната фирма ПИМК, която има камиони на борда. 

Имаме 33 товарни камиона на борда на този кораб с 37 водачи, уточни Филипов и добави, че отделно има още 35 български камиона, които са направили резервация за този кораб през тяхна фирма. С всички е разговаряно, всички шофьори са добре, включително и на малките фирми, които пътуват оттам, категоричен бе Филипов.

Добавете Вашия коментар

TOP