Двама банскалии в топ 11 на маратона в Банско - „Пирин Ултра”

15 Септември 2021 | 08:16
0 коментара
Общество

Двама банскалии отбелязаха силно участие в петото издание на ултрамаратона „Пирин Ултра”. Асен Радулов завоюва 10-о място в 33-километровото трасе, а Иван Бориков се нареди 11-и на 66 километра. За Асен Радулов това е второ участие в маратона, през 2019 година отново се класира на 10-о място.

Над 300 участници от България и чужбина се включиха в надпреварата, като страната ни успя да вземе и медал. Кирил Николов-Дизела, който е доказаното име в световния скайрънинг елит 38К, се нареди трети и се окичи с бронзов медал. В състезанието участваха водещите състезатели в световните серии – Джорди Алис (Испания), Рикардо Черта (Испания), Снежана Дюрич (Сърбия), Оана Михалцеа (Румъния).
Петото издание на ултрамаратона „Пирин Ултра” се проведе този уикенд в Пирин планина, със старт и финал на централния площад в Банско. Състезанието беше официален старт от световните серии по скайрънинг. България присъства в календара с едно от най-екстремните трасета в световен мащаб – Pirin Extreme 38K.
Трасето е с 3300 м денивелация, а най-високата му точка е първенецът на Пирин планина – вр. Вихрен (2914 м). Pirin Extreme премина през няколко силно технични участъка – Котешки чал, Кончето, изкачването от местността Премката до вр. Вихрен, северния ръб на вр. Тодорка. Средното трасе – В 66К, бе с денивелацията 4200 м, най-висока точка – връх Куклите (2686 м) и лимит за преминава 20 часа.
Ултра класиката на „Пирин Ултра” – трасето с дължина 160 км, предизвика любителите на дългите разстояния. Денивелацията на трасето е 11 000 м, лимит за преминаване 50 часа, а най-високата точка – връх Пирин (2662 м).в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP