Два сигнала за намерени трупове на диви прасета в Югозапада

08 Август 2019 | 13:49
0 коментара
Общество

Спокойна е епизоотичната обстановка в Кюстендилска област, съобщи заместник-областният управител Райчо Цветин след състоялото се днес заседание на епизоотичната комисия.

Всички набелязани превантивни мерки се изпълняват и до този момент няма опастност в областта от това заболяване, каза Цветин. До момента има само два сигнала за намерени трупове на диви прасета – в кюстендилското село Цървена ябълка и в невестинското село Раково. Резултатите след направените проби за африканска чума са  отрицателни, посочи д-р Емил Гъгнев от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Кюстендил. Гъгнев каза още, че на територията на областта са регистрирани три свиневъдни обекта от тип "А". 

"Проведено е обучение на свиневъдите и собствениците на ферми, разпространени са информационни материали, извършва се стриктен контрол. Изготвени са и списъци с броя на отглежданите свине по населените места", посочи д-р  Гъгнев. 

Приетите на заседанието днес нови мерки, съгласно заповед на министъра на земеделието,  прдвиждат по-голяма бдителност от страна на ловните дружинки при претърсване на ловно-стопанските територии.

Добавете Вашия коментар

TOP