Два параклиса строят в Симитлийско

02 Февруари 2024 | 13:06
1 коментара
Общество
Благоевград
Два параклиса строят в Симитлийско

Община Симитли през последните почти две десетилетия бавно, но сигурно се превръща в малка Света гора в подножието на Пирин планина. Близо 70 са новите и ремонтираните параклиса и църкви. Храмовете привличат почитатели на религиозния туризъм не само от страната, но и от чужбина.

Нови два параклиса ще бъдат построени тази година, разкри кметът на общината Апостол Апостолов. Единият храм ще се изгради зад сцената на площада в града и ще носи името на Света Богородица. Другият параклис ще се намира край прочутите Коматински скали – природен феномен, който е между симитлийските села Брестово и Сухострел. Скалите на места са високи до 100 метра и това предизвиква интереса на туристите.


„По инициатива на общинското ръководство част от храмовете имат и нощно осветление, което е символ на неугасващата светлина на божията сила и вяра. Част от тях се намират в по-отдалечени околности, а някои са вдигнати върху древни оброчища, които са почитани още от времето на траките и славяните. „Навсякъде е чисто, поддържаме сградите. От години строим истинска Духовна стена. Местните хора искат нови молитвени домове и ние осъществяваме техните идеи“, твърди общинският кмет Апостол Апостолов.

Сред приоритетите на местната власт е да се полагат грижи за всички църкви в района. Затова се намират средства за ремонти и нови строежи. Жителите на общината също помагат и с пари, и с труд, за да вдигнат нови храмове и параклиси в селищата си. Инвестират се значителни финансови средства за тяхното обновяване. Това дава основание на местните хора да кажат, че направеното за вярата и храмовете тук им дава правото да определят общината като една малка Света гора – с много храмове, манастири, параклиси, оброчища, свети места.

Добавени коментари

Емил публикува:
02 Февруари 2024 | 15:12
Чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Аз лично го пробвах и сега го препоръчвам на всички, това подобри секса ни и спаси брака ни. Ето какво може да направи тя:---- https://do.my/biox

Добавете Вашия коментар

TOP