Два големи проекти на Община Благоевград са под сериозна заплаха

15 Ноември 2023 | 11:40
0 коментара
Бизнес
Благоевград
Два  големи проекти на Община Благоевград са под сериозна заплаха

Кметът на Благоевград Методи Байкушев обяви, че според първите индикации в общината има сериозни проблеми с два от големите проекти. Това каза по време на първата си пресконференция, информира "Фокус“.

По-големият проект е за изграждането на анаеробната инсталация и доставката на превозни средства във връзка с пускането на цялата система, с която е свързана тя.

"До края на годината и този срок не подлежи на промяна, трябва да се завършат тези проекти. Първоначалните данни са, че това е силно съмнително, че ще се случи. Ако не се случи, то финансовите последици за община Благоевград ще бъдат огромни. Каквото изпълнителите успеят да изпълнят, това ще ни бъде изплатено от ОПОС, каквото не се изпълни и не ни се разплати не отпада, но няма да ни бъде разплатено и ще трябва да го изпълним със собствени средства, каквито ние нямаме. Освен, че нямаме средства, Община Благоевград има огромни дългове към банки. Вече е използвана огромна част от възможността - Община Благоевград да получи външно финансиране. С други думи към момента, финансово за община Благоевград тази, следващата година а и в дългосрочен план нещата изглеждат доста безнадеждни“, коментира той.

Байкушев заяви, че предстои през следващите дни да се установи какъв е напредъка по двата най-рискови проекта, по които може да има най-големи финансови последици – анаеробната система и Камерна опера. "Свикал съм днес оперативки с целите екипи, които работят по това - ръководителите на проекти, представителите на отдел "Европейски проекти“, счетоводителите, които отговарят за тези проекти и изпълнителите и контрола на строително-монтажните работи от дирекция инвестиционно строителство и екология. В следващите дни ще планираме и посещение на обектите на място, заедно със строителите и надзора и срещи с управляващите органи, за да можем след всичко това да дадем реална картина за това до къде са тези проекти и какви последици ни грозят“, подчерта кметът на Община Благоевград.

Той уточни, че вече се работи по план за преодоляване на възникналата ситуация, като е проведен предварителен разговор с представители на Министерството на финансите. "Ще имаме и работна среща в четвъртък, за да установим с какво държавата може да помогне в тази тежка ситуация. Бързам да кажа, че държавата не е "брашнен чувал, който можем да изтупаме“ във всеки един момент и да кажем дайте ни едни пари. Средства от държавния бюджет към общините могат да дойдат при точно установени условия, които са разписани в закона. Тези средства обичайно са краткосрочни, максимум за една година и трябва да се върнат след 1 година. Надявам се, че ще получим разбиране и помощ от там“, коментира Байкушев.

Той посочи, че при всяко положение ще трябва да се използват едни от последните възможности за външно финансиране, поради което още днес ще бъде публикувана покана за ползване на външно финансиране, за да може до края на годината да се покрият неотложните финансови разходи.

"Просрочените задължения към доставчиците надхвърлят 1.1 млн. лв. Това са задължения, по които във всеки един момент доставчиците могат да започнат дела и да запорират сметките. Така, че имаме нужда от свежи пари, за да посрещнем текущите задължения“, отбеляза Байкушев.

Той отбеляза, че средствата за държавните делегирани дейности, заплатите за училища и детски градини, здравеопазването, отбраната и сигурността са осигурени. Това са пари, които идват целево от държавата и те ще бъдат посрещнати в срок, така че работещите в тази сфера могат да са спокойни. 50 % от тях вече са изплатени, в следващите дни ще бъдат изплатени и останалата част. "Направихме бърза организация да изплатим възнагражденията към членовете на СИК. Част от тях ще са по банков път, други от днес се получават от касата. Направили сме организация за реда и спокойствието при получаване на възнагражденията“, подчерта кметът на Благоевград.

Добавете Вашия коментар

TOP