Дупница скърби! Почина емблематичният учител по физкултура Аспарух Господинов-Пухчо

25 Септември 2021 | 09:11
0 коментара
Общество

На 70-годишна възраст след кратко боледуване почина емблематичният учител от Дупница Аспарух Господинов. Вестта за кончината му съобщиха от ОУ “Неофит Рилски “, където Господинов преподавал физкултура.

„С огромна болка и прискърбие отдаваме последна почит на нашия обичан колега и дългогодишен учител в ОУ “Неофит Рилски” – Аспарух Господинов-Пухчо, както всички го наричахме, ще остане завинаги в паметта ни като сърдечен човек и приятел, като една силна, борбена и ерудирана личност, с изключителен принос за авторитета на училището и за високите спортни постижения на поколения ученици”, написаха от училището.

„Ще го помним като достоен човек.

Неведоми са пътищата човешки!

След известно боледуване, няколко години след като се пенсионира, ни напусна завинаги известният учител по физическо възпитание и спорт в ОУ „Неофит Рилски“ – Дупница Аспарух Господинов.

Обичаше си професията, държеше на нея. Беше строг към тези ученици, които не я уважаваха. Защото дисциплината е в основата на доброто възпитание и на успешната личност. Затова беше и успешен треньор. Неговите възпитаници имаха големи постижения по бадминтон, лека атлетика, футбол, шах и други спортове в общински, областни и републикански състезания. Откриваше децата със спортни заложби и правеше от тях добри състезатели.

Обичаше и ценеше театъра, поезията, музиката… и много четеше. Имаше мнение по всички обществени въпроси. Ще го помним като етичен и благонамерен колега, справедлив, борбен и достоен човек. Неслучайно и учители, и ученици го наричахме ласкаво „Пухчо“.

Светла ще е паметта за него в дългата редица на хората, посветили се на ОУ „Неофит Рилски“!”, написа Мариана Александрова, учител в училището.

Аспарух Господинов-Пухчо е бил учител по физкултура на няколко поколения дупничани. Преди няколко месеца се разболял от автоимунно заболяване, заради  което минал на лечение чрез химодиализа.

Вестта за смъртта му попари много негови бивши ученици. Един от тях – Юли Кишкин, собственик на фитнес зала в Дупница, заяви пред репортер на “Струма”: “Пухчо беше голям човек. Беше ми учител по физкултура и запали в мен любовта към спорта. Не мога да повярвам, че такъв атлетичен човек, въпреки възрастта си, може да си отиде така от този свят. Поклон, учителю!”.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP