Духът на банскслии е жив! В празничната нощ: Заместник-председателят на НС Надежда Самарджиева блесна в Тронска носия на 100 години

02 Януари 2023 | 08:52
0 коментара
Култура
Духът на банскслии е жив! В празничната нощ: Заместник-председателят на НС Надежда Самарджиева блесна в Тронска носия на 100 години

Заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от ПП „Български възход“ Надежда Самарджиева блесна в Тронска носия на 100 години в Новогодишния кукерски фестивал в град Банско, който по традиция се провежда всяка година и е част от празничната програма на общината послучай новогодишните празници. 

Тронската носия, с която е пременена една от най-красивите ни парламентаристки, е напълно автентична. Тя е част от колекцията, собственост на сем. Борислав и Станислава Йорданови от Банско, които с безмерна любов и уважение я съхраняват десетилетия. Носията е от с. Бял Кладенец и е напълно автентична от 19 век. Богатата везба и орнаментика на пазвата е специфичното на тази уникална носия 

"От три години имам желание да облека носия в празничната нощ, сподели зам. председателя на НС, а посланието ми към обществото е, да не забравяме мъдростта на предците ни и богатството, което са ни завещали, осмисляйки празниците, които ни сплотяват и обединяват като народ. 

Всяка година кукерският фестивал се надгражда и дава възможност да се върнем към корените на стария български морал. Усещането е уникално", сподели Надежда Самарджиева.

"Според мен разнообразието в народните шевици се дължи на индивидуализма на българина. Тук той е свършил чудесна работа - впрегнал е вродената ни изобретателност, естетически вкус и работливост, и е създал такова национално богатство, с каквото не може да се похвали нито един друг народ, убедена е Самарджиева. Интересна е легендата за Тронската носия.

Тя гласи, че Цар Петър пътувал за Цариград и като минал през Странджанско- сакарския регион, бил впечатлен от местните девойки и възкликнал, че хубостта на тези жени е достойна да краси трона му. Затова и дрехите им се наричат тронски. 

По стара традиция, предавана от поколение на поколение, на Нова година в Банско се провежда кукерски фестивал. Тогава кукери от различните махали се събират в центъра на градчето, за да прогонят злите сили. Кукерските групи от община Банско събраха стотици почитатели на уникалния маскарад. Зрелищното дефиле за Сурва за пореден път доказа, че тук се пази ревностно кукерската традиция. Участниците сътвориха истински спектакъл, започнал рано тази сутрин. 

Със звън на чанове и хлопки кукерите оповестиха в града, че новата година е дошла. Млади булки, страшни чудовища,  

мечкари с мечки, сурвакари, бабугери, режисирали умело представленията си, бяха само част от маскарадните игри за Сурва.

Костюмите от кози кожи са голямата гордост за банскалии. Цяла година се търсят кожи с най-дълъг косъм, за да бъдат ушити костюми, достойни за рекордите на Гинес. В кукерското дефиле участват малки и големи. Родители с мерак обличат и бебета, за да се включат във всенародния празник. „Меракът е в сърцето на всеки. За мен хората се обличат с мерака, те не се обличат с дрехи”, добавя Самарджиева. 

Самарджиева, която е банскалийка, родом от Добринище и е избрана от 1 МИР – Благоевград, отправи и своето обръщение по случай Новогодишните празници. Пожелавам Ви през новата 2023г. да бъдете безкомпромисни към несправедливостите и отстоявате достойнството си на всяка цена! С пожелания да бъдете себе, да се отличавате с индивидуализма си, за да направите така, че и другите да греят и блестят. 
Бъдете здрави! 

Духът на банскслии е жив! В празничната нощ: Заместник-председателят на НС Надежда Самарджиева блесна в Тронска носия на 100 години
TOP