ДСБ предлага постоянно полицейско присъствие в ромските гета

14 Юни 2015 | 14:13
1 коментара
Политика
ДСБ предлага постоянно полицейско присъствие в ромските гета

Влизане на държавата, чрез постоянно полицейско присъствие и постоянен полицейски пункт във всички зони, в които престъпността и сблъсъците между граждани са на необичайно високи нива през последните години.

Това са част от мерки, заявени от ДСБ и обявени на извънредна пресконференция в неделя, съобщава БГНЕС.

Причината, за да свикат тази пресконференция от ДПС определиха като "поредното тежко нагнетяване на етническо напрежение в предизборен период". "Това се случва винаги преди местни избори в България, очевидно с политически цели, но с много тежки последици за цялото общество. Ние смятаме, че някой трябва да каже, че проблем има, да го назове, както и неговите решения, без политическа злоупотреба, но с максимална отговорност", каза Радан Кънев. "Моделът – грижата за малцинствата в България да бъде оставен на обществото и неправителствени организации при пълно оттегляне на държавата от цели зони на страната окончателно се провали", посочи той като подчерта, че говори за райони, а не за етническо разделение.

Според ДСБ истинското решение на този голям проблем е влизането на държавата в т. нар. гета и активното й ангажиране с проблемите. "Да – в партньорство с неправителствения сектор, в партньорство с истинските лидери на тези общности, не с техните феодали, които ги поддържат в това състояние, а с хората, които се опитват със собствен бизнес, с образование на семейства да изграждат някакъв вид средна класа вътре в гетото. Но това може да бъде в партньорство на държава, но не делегиране от държавата на когото и да е било другиго на нейните основни функции", заяви Кънев.

"Задачата е трудно, но вярваме, че с откриване на диалог първо в рамките на Реформаторския блок, на управляващата коалиция, със всички министри, които са пряко заинтересувани, което означава – МВР, МЗ, МОН, МТСП, МП дори МВнР – може да се постигне в обозримо бъдеще много сериозен прогрес в приобщаването на хората, които живеят в тези зони към българското общество и към нашата общност. Това означава, че ние подаваме ръка към тях, но подаваме здравата ръка на държавната власт в България категорично против политическата злоупотреба на хората, които живеят в гетата и категорично против насаждането на омраза към тях", заяви още Кънев.

Стана ясно, че под "обозримо бъдеще" от ДСБ имат предвид период от 4-5 години – отвъд мандата на едно управление би следвало да има ясни резултати.

Снимка: Дарик

Добавени коментари

razlogenin публикува:
15 Юни 2015 | 15:34
да забравим всички производни на седесето.до еден са платени предатели от бекапе/бесепе/.колко по бръже ги забореем толко по бръже да се оправим.пример.щее лошо е видел иван костов от бекапето/или от мръсните комунисте/по време на целиа му сазнателен живот;не изучиле в добро училище.не доби ле добро висше убразовасние дека после му ебаха майката/бехме по евреето винаги навсякъде във всичко по интелект оти немаше кее да допуснаа да сме пръви.ми оне петър младенов,ми добри джуров па тиа щее лошо видеа от диктатурата?земете се в раце оти гледате кее не разкащиаа от секаде.умишлено.с чиста съвест и скапаа даржавата и нас обезличиа

Добавете Вашия коментар

TOP