Познат още от Древен Египет, масажът се разпознава и до днес като способ за лечение, чрез който се прилага механично и рефлекторно въздействие чрез поглаждане, разтриване, размачкване и ударно-вибрационни техники.

Всъщност понятието „масаж” произлиза от древногръцката дума „masein” или „massev”, което означава поглаждам, разтривам, размачквам.

Източник: ThinkStock/Guliver

И наистина - един от първите исторически паметници, които дават сведение за прилагане на масажа, е папирус на Еберст от 5000 г. пр. н.е. В Древния Египет масажът се е съчетавал с баня. В древността масажът е бил известен също така в Китай, Индия, Япония, Гърция и Рим и др.

В Древен Китай например е имало лечебно-гимнастични школи за подготовка на лекари, където една от преподаваните дисциплини била именно масаж.

Източник: ThinkStock/Guliver

В древноиндийския медицински трактат„Аюрведа” пък са описани показанията за лечение на травми с масаж, с корени, с масла, с минерали и метали, а в Древна Елада масажът се е използвал като задължително средство за лечение и закаляване на бойците – така се поставя началото и на спортния масаж.

Към днешна дата освен лечебен, масажът с прилага и за релаксиране на цялото тяло - той е сред шестте начина, с които можете да намалите тревожността, а в комбинация с ароматерапия той действа изключително благотворно на цялостния ни тонус.

Дамите пък залагат на масажи за разкрасителни процедури - за изглаждане на бръчици, за тонус и здравословен вид на кожата, предлагат се и множество антицелулитни процедури.

Сред най-разпространените масажи, които могат да се прилагат в домашни условия, е т. нар. "сух масаж".

Тази техника служи за превенция от образуването на целулит, а и за разбиването му. Неговата цел е да стимулира лимфния дренаж и да подобри кръвообращението. Същността на метода се състои в мекото сухо разтриване на кожата със специална четка, направена така, че да не напъва кожата.

А как се прави и още любопитни масажи - вижте във видеото горе