Драстичен скок на заразени и болни с Ковид след празниците в Пиринско

11 Януари 2022 | 10:40
2 коментара
Общество
Драстичен скок на заразени и болни с Ковид след празниците в Пиринско

В Благоевградска област все още не е установен официално новият вирусен вариант „Омикрон”. Десетте клинични проби на заразени с Ковид-19, които са изпратени за целогеномно секвениране в Националния център по заразни и паразитни болести, са само „Делта” или негови подварианти, показват последните резултати.

„В момента все още сме в „Делта” вълната, която след краткото утихване отново се надигна след празничните сбирки около Коледа и Нова година. От 180 PCR теста, направени днес, 86 са положителни за Ковид-19. Оплакванията са за главоболие, драскане в гърлото, дори и за болки в кръста”, коментира вчера за „Струма“ вирусологът д-р Цветанка Иванова, завеждащ микробиологичната лаборатория на МБАЛ – Благоевград.

Сред заразените има и деца, което е сигнал, че инфекцията се разпространява в училищата. Засега няма установена грипна инфекция в Благоевград, всичко е коронавирус. Макар да се отчита стремително нарастване на броя на заразените, пикът се очаква да настъпи след една седмица, прогонозира д-р Иванова.

Продължава и плавното покачване на броя на хоспитализираните в Пиринско. Най-много са пациентите с коронавирус в ковидните отделения на МБАЛ – Благоевград – 64. Лошото е, че отделението по реанимация отново е пълно – с 11 тежко болни. В болница ПУЛС на лечение са 33-ма пациенти с коронавирус, като 1 е в интензивния сектор. Хоспитализираните в Тубдиспансера са 7, а в онкоболницата – 5-има.

В Югозападната болница се лекуват 52-ма пациенти с Ковид-19, като 5-има са в реанимация. В МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев болните с коронавирус са 54-ма, като двама са в интензивния сектор. В МБАЛ – Разлог на лечение са 25-има ковидни пациенти.

С тези темпове на разпространение заразната заболеваемост в Благоевградска област е на крачка да премине 1000 на 100 000 души население за 14 дни, към вчерашна дата тя беше 954 броя. Под домашна карантнина са 2115 лица. Общият брой ваксинации е 135 039, със завършен курс са 68 834, поставените бустерни дози са 12 686./Struma.bg

Добавени коментари

Карагьозова публикува:
11 Януари 2022 | 10:52
Защо никой не поставя под карантина контактните учители???
Благоевград публикува:
11 Януари 2022 | 10:50
Приберете учениците вкъщи. В училищата е страшно - всеки ден има нови болни ученици и карантинирани паралелки, така че няма как обучението да е присъствено. Не за първи път срокът ще приключи онлайн и това не е проблемът.

Добавете Вашия коментар

TOP