ДПС вдигна мерника на властта

16 Февруари 2022 | 12:43
0 коментара
Политика
ДПС вдигна мерника на властта

Остри критики и негодувание изразиха от ДПС срещу властта и започнаха стрелба от няколко фронта. Мерникът на кабинета "Петков" е вдигнат, след като според Движението шефът на НС Никола Минчев "крие" министрите от него, има неразбирателства по българския План за възстановяване, а в същото време Асен Василев и енергийният министър са на работна визита в САЩ.

Първо депутатът от ДПС Джевдет Чакъров поиска Василев да бъде изслушан и в декларация обясни, че Планът изисква надпартийни действия с цел постигането на националните интереси.

Чакъров отбеляза, че за пореден път искането им за изслушване не е включено в дневния ред за работа на парламента. Той посочи, че след като премиерът е заявил, че правителството е внесло Национален план за възстановяване и устойчивост, впоследствие говорител на ЕК официално е съобщил, че ЕК и България дискутират внесения през октомври 2021 г. вариант.

„Тоест, няма внесен нов вариант”, отбеляза Чакъров.

Той определи като „кризисна пиар акция” проведените вследствие на искането им за изслушване действия на правителството от края на миналата седмица, като визира идването на Кирил Петков за извънреден коалиционен съвет в парламента за обсъждане на плана и провелите се по спешност заседания на обществените съвети към министъра на финансите обсъждания на проектите в плана, касаещи секторите транспорт, здравеопазване, енергетика, излъчвани онлайн.

След това и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се включи в критиките на колегите си с питане към Никола Минчев къде изобщо са министрите на Петков. Карадайъ настоя за свикване на председателски съвет в парламента във връзка с негово питане към министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. 

Според лидера на ДПС когато се връщат въпроси, техните възражения се разглеждат от председателски съвет. Освен това той поиска председателският съвет да уточни дали искането на документи от държавните органи представлява парламентарен контрол на изпълнителната власт.

Никола Минчев отговори, че тази сутрин вече е имало председателски съвет и другата сряда ще има отново.

После пък Станислав Атанасов обяви сензационно на брифинг в кулоарите, че има цели 13 енергийни компании, свързани с олигарха Иво Прокопиев. От 2010 г. насам тези дружества са прибрали от Фонд "Сигурност на електроенергийната система" суми за малко над половин милиард лева, съобщи депутатът от ДПС. По думите му става въпрос за директно ощетяване на гражданите и бизнеса чрез фактурите. "Колко още правят от самата продажба на ток, можем само да гадаем. Както и можем само да гадаем колко още дружества са свързани с Прокипиев", добави той. 

А зам.-шефът на Движението Йордан Цонев допълни, че предстои сезиране на компетентните органи. "Забелязахме, че има доста сделки, в които фотоволтаични централи продават на търговците ток. Сезираме прокуратурата", заяви той. 

Добавете Вашия коментар

TOP