ДПС печелят 3 мандата от чужбина, „Възраждане“ и ДБ - по 1

04 Октомври 2022 | 13:49
0 коментара
Политика
ДПС печелят 3 мандата от чужбина,  Възраждане  и ДБ - по 1

Гласовете на сънародниците ни зад граница се добавят към резултата в страната

ГЕРБ губят три депутатски места, а БСП и “Български възход” по едно

От вота в чужбина на 2 октомври 2022 г. ДПС спечели 3 мандата, а “Възраждане” и ДБ спечелиха по 1. ГЕРБ традиционно загуби 3 мандата, а БСП и “Български възход” загубиха по 1. ПП на тези избори нито печели, нито губи мандат. Това изчисли за “Труд News” математикът проф. Михаил Константинов. Той бе категоричен, че не е толкова важно колко са гласовете от чужбина, а в какво съотношение се намират. Общо за целия преход ДПС спечели 26 мандата, а ИТН спечели 7. ГЕРБ и БСП загубиха по 15 мандата. Това е резултатът от целия зор с гласуването в чужбина, коментира проф. Константинов. Той обясни, че вотът от чужбина влияе, когато процентното разпределение е различно от това в страната.

Механизмът на разпределение на гласовете е следният: 

Гласовете от чужбина се прибавят към резултата от страната. Общият брой гласове се разделя на 240, колкото са депутатите в парламента. Така се получава единната норма на представителство за страната - т. е. колко гласове са нужни за едно депутатско място.

След това се определя разпределението на мандатите за всяка партия и коалиция на национално ниво. След като се определи коя формация преминава 4% от общия брой гласове - бариерата за влизане в парламента, действителните гласове се делят на 240 и се получава т. нар. квота на Хеър-Ниимайер.

Получените действителни гласове за всяка партия и коалиция на национално ниво се делят на полученото число на квотата. Колкото е цялата част от новото полученото число, толкова са първоначалните мандати, която получава дадената партия. Оставащите мандати до определените разпределят между партиите и коалициите по реда на намаляване на дробната част (остатъците), докато се разпределят всички мандати.

Следва разпределение на мандатите по многомандатните изборни райони, в което вече гласовете от чужбина не участват. Мандатите се разпределят по същия метод. Събира се сумата от подадените действителни гласове в избирателния район за всяка партия, определя се квотата на Хеър-Ниимайер, според броя мандати в района. Получените действителни гласове от партиите се делят на квотата. Първоначално партията или коалицията във всеки МИР получава толкова мандата, колкото е цялото число и останалите мандати се разпределят по реда на намаляване на дробната част до изчерпване на мандатите.

На третия етап, ако има разлика между броя мандати от многомандатните райони и на национално ниво, те се преразпределят отново. На партиите с излишък се отнемат мандати в районите и се дават на партиите с недостиг според остатъка им.

На изборите за 47-о НС ДПС получи 6 мандата от чужбина

На изборите за 47-о НС от гласуването в чужбина “Продължаваме промяната” загубиха един мандат, ГЕРБ загуби 4 мандата, ДПС спечели 6, БСП загуби 3, ИТН и “Възраждане” спечелиха по 1.

Добавете Вашия коментар

TOP