ДПС няма да подкрепи президентското вето срещу финансирането на партиите

16 Юли 2019 | 17:10
0 коментара
Политика

ДПС няма да подкрепи президентското вето, свързано с възможността за финансиране на политическите партии от юридически и физически лица.

Това каза пред журналисти народният представител от ПГ на ДПС Хамид Хамид във връзка с президентското вето върху Закона за държавния бюджет и възможността партиите да се финансират чрез дарения от юридически лица и еднолични търговци.

"Прочетохме внимателно мотивите за наложеното вето. Ние от ПГ на ДПС не споделяме мотивите, залегнали във ветото. Ще гласуваме за повторно приемане на закона. Смятаме за неточни и неверни някои от съображенията, залегнали в мотивите. Искам да ви напомня, че този модел на финансиране беше в сила в България до 2005 г. Няма как да приемем, че до тази година правителствата, изборите, финансинрането и партиите са били извън Конституцията. Искам да напомня, че от 2005 г. ДПС беше партията, която предложи и наложи модела за публично финансиране на политическите партии. Ние още смятаме, че този модел е по-справедлив", каза Хамид. 

Той посочи, че след като голяма част от системните партии са залитнали на плоскостта на популизма и са почнали да говорят за намаляване на субсидията, никой не е отворил дебат как ще стане това намаляване. 

Добавете Вашия коментар

TOP