Дори и без лифт стотици туристи се качват на Рилските езера

16 Октомври 2023 | 08:53
0 коментара
Общество
Кюстендил
Дори и без лифт стотици туристи се качват на Рилските езера

Стотици туристи и индивидуални, и организирани групи, се изкачиха вчера пеша до Седемте рилски езера (над 2 200 м н.в.). Единственият седалков лифт към циркуса е в профилактика и не работи, съобщи БНР.

 

Вчера времето в планината също е хубаво, желаещите да стигнат езерата са доста. До Седемте езера може да се стигне от различни отправни точки и по различни маршрути, най-бързо пеша е по единствения път на Горското, на входа на който доскоро имаше бариера, за да не се качват джипове и АТВ-та по него.

 

Планинският спасител от отряда в Дупница Божидар Джокин: „Доста хора има, но качват се пеша. Доста от тях са чужденци. Малко се удължава ходенето – около час-час и половина. Ако има желание да се качи, се качва човек.

Има път, има отделни пътеки и маршрути доста. Видях, че имаше организирани, с микробуси бяха дошли туроператорски агенции, които водят туристи. Има, има хора.

 

От няколко места може да се излезе към Рилските езера, отвсякъде – може да се дойде и от Рилския манастир, и от Мальовица, и от хижа „Вада“, и от „Иван Вазов“, от много места. Докато е хубаво времето, ще има хора“.

Продължителното сухо време се отразява и на езерата по планината, а едно от езерата над Рилския манастир е почти пресъхнало.

„Леко са спаднали, защото и горе от доста време няма дъжд, оттоците са почти никакви – те, нали, дават началото на река Джерман, оттоците на Рилските езера. Оказва влияние.

По-миналата седмица бяхме към Скакавишко езеро и то, като го гледахме, половината вече така е попресъхнало, но надяваме се с валежите тези дни всичко да се нормализира“, добави Джокин.

Добавете Вашия коментар

TOP