Донев отива на Общото събрание на НСОРБ, награждават Николай Николов

21 Февруари 2023 | 08:09
0 коментара
Общество
София
Донев отива на Общото събрание на НСОРБ, награждават Николай Николов

Днес ще се проведе заседание на Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България.

В началото на Общото събрание Почетният знак на НСОРБ ще бъде връчен на главен комисар Николай Николов, съветник на заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи. Със свое решение УС на НСОРБ удостои дългогодишния ръководител на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ с почетното отличие на Сдружението за дългогодишното партньорство с българските общини в благородната мисия за опазване на живота, здравето и имуществото на гражданите и по повод неговата 60-та годишнина.

 

Очаква се приветствие към членовете на НСОРБ да отправи министър-председателят Гълъб Донев.

Дневният ред на Общото събрание предвижда приемане на отчета за дейността на организацията за 2022 г., отчет на Контролния съвет на Сдружението и приемане на Програма за работа през 2023 г.

От 14,30 часа е предвидено да започне форум „Финансова автономност на българските общини в съответствие с европейските практики и стандарти“. Във фокуса на дискусиите ще бъдат проблемите на местното самоуправление в условията на кризи, бъдещите реформи и въпросите, свързани с финансирането на общините. Ще бъдат представени добри практики и ефективни модели от различни европейски държави. Един от акцентите на форума ще бъдат възможностите за участие на гражданите в процеса на вземане на решения и ролята на гражданската активност за повишаване на доверието в общините.

Участие в кръглата маса ще вземат юридическият секретар и Председател на Правния съвет към Президента на Р България проф. д-р Емилия Друмева, министърът на финансите Росица Велкова, министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Иван Шишков, директорът на дирекция „Човешко достойнство, равенство и добро управление“ на Съвета на Европа Клаудия Лучиани.

В обсъждането на възможните бъдещи модели на финансиране на общините ще вземат участие кметове на общини от шестте района за планиране, представители на партньорите в проекта – Фондация за реформи в местното самоуправление, ФГО, както и консултантите към Съвета на Европа Габор Петери, Виери Чериани, Цезари Трутковски.

Събитието се организира в рамките проект "Развитие на фискалната децентрализация и подобряване на финансовото управление на местно ниво в България", съгласно договор № PO_752616_GA.DGII.1315.2022, съфинансиран от Европейския съюз чрез инструмента за техническа подкрепа и Съвета на Европа, в сътрудничество с Европейската комисия. /БГНЕС

TOP