Домашните препарати вредни за въздуха, колкото колите

09 Март 2018 | 00:37
0 коментара
Общество

Темата за чистотата на въздуха е особено актуална напоследък, като дискусията се води най-вече около вредните емисии на автомобилите и отоплението с твърди горива. Препаратите, които хората използват в домовете си, обаче се оказват важен отрицателен фактор за качеството на въздуха, показва проучване на Университета на Колорадо в САЩ, съобщава БиБиСи.

Резултатите на учените показват голямо наличие на вредни газове и емисии от химикалите в множество популярни препарати в домакинството. Вредните вещества са открити в петролни продукти, препарати за чистене, аерозоли, бои и др. Според учените досега вредните емисии от тези препарати са били подценени.

Около 95% от суровия петрол се използва за направата на горива. Само 5% отиват за направата на дезодоранти, пестициди, лепила и др. Оказва се обаче, че пропорционално тези продукти са по-вредни. Причината е, че при горивото, повечето вещества се изгарят и остават въглероден диоксид, вода и фини прахови частици. При препаратите обаче, особено аерозолите, цялата палитра вредни газове се изхвърля във въздуха, казва др. Джесика Гилман, един от участниците в проучването.

"Най-често тези вещества се използват в разтворителите. Например лакочистител и много видове препарати за чистене, като тези за миене на килими. Трудно е да спрем да ги използваме, защото единствената друга алтернатива е чистата вода, която знаяете, не може да премахне всички замърсявания", казва тя.

Все пак има какво да се направи. "Може да използвате възможно най-малко количество от препаратите и да ограничите или поне намалите употребата им, където е възможно", казва Браян Макдоналд, лидер на проучването.

Официалната статистика на американската Агенция за защита на околоната среда в момента посочва, че 75% от вредните емисии от петрола идват от горивата и 25% от други химически продукти. Според авторите на проучването обаче, съотношението трябва да е почти 50 на 50.

"Използването на тези продукти е равносилно на замърсяването, което излиза от ауспуха на автомобила ви. Една от основните причини затова е, че регулациите в САЩ и Европа върху вредните емисии на автомобилите са доста успешни в контролирането на замърсяването. Това донякъде е добра новина, защото означава, че контролът на един от основните източници на замърсяване вече дава резултати и можем да погледнем и към другите източници на вредни емисии", казва Макдоналд.

"Проучването напомня, че трябва помислим за всички източници на замърсяване и справянето с колите е само част от проблема", казва Антъни Фрю, професор по респираторна медицина във Великобритания. Той отбелязва, че вече се наближава максимума при намаляването на вредните емисии от автомобилите и обществото трябва да е по-добре информирано за това как и другите му действия се отразяват на замърсяването.

Vesti.bg.

Добавете Вашия коментар

TOP