Докъде я докарахме: 20% от българите пестят пари от продажба на стари вещи

05 Юни 2022 | 14:02
0 коментара
Бизнес
Докъде я докарахме: 20 от българите пестят пари от продажба на стари вещи

Всеки пети у нас заделя парите от продадените ненужни вещи у дома. Почти две трети от анкетираните обаче дават получената сума за други продукти, от които има нужда. 7% пък са обявили, че с получените средства купуват други неща, които след това препродават по-скъпо, за да реализират печалба. Същият дял от респондентите признават за склонността в такива случаи да купят нещо, което не им е много необходимо, но го искат. Това показва изданието за 2022 г. на "Обсерватория" - голямото годишно проучване на BNP Paribas Personal Finance, цитирано от "Сега".

Европейците са получавали средно по 77 евро на месец през миналата година от продажбата на продукти, които не използват. Най-много са спечелили британците - 115 евро, а най-малко унгарците - 27 евро. В България средният приход е само 48 евро месечно. Интересно е, че младите хора на 18-36 години у нас са реализирали по-високи приходи от продажба на продукти "втора ръка" - 62,3 евро. Тези от 35 до 49 години - средно 49 евро, а над 50-годишна възраст - едва по 26 евро.

През последните 12 месеца 62% от европейците са продавали употребявани стоки.

55% от анкетираните в България са правили такива сделки няколко пъти годишно,

23% - същото толкова пъти всеки месец. 18% обаче не го правят никога. На другия полюс са 4% от респондентите, продаващи ежеседмично по няколко пъти употребявани стоки. Делът на непрофесионалните продавачи на предмети втора ръка намаляват с увеличаване на възрастта. Най-активни са младите до 34 години - 77%, а най-трудно се разделят със старите си вещи българите над 50 години, като само 49% от тях са продавали употребявана стока.

Проучването показва още, че средно 43% от българските домакинства вземат пари за старите си вещи, за да разчистят място у дома, а 28% за да си осигурят някакъв допълнителен доход. За други една пета от анкетираните целта пък е замяна на старото оборудване с ново.

Всеки десети пък го прави, защото обича да продава нещата си.

Друга тенденция е повишено търсене на уреди с по-дълъг живот, които могат да бъдат ремонтирани. Затова и за 86% от хората е много важно продуктите да имат индекс на поправимост, а 70% биха платили повече за такава стока, сочи още проучването.

В ЕС и у нас е еднакъв делът (52%) на хората, купуващи употребявани стоки, за да могат да намалят разходите си и да спестят нещо. В България всеки пети (24%) го прави, защото смята, че това е добра практика за опазване на ресурсите и околната среда. Също почти толкова (23%) смятат, че по този начин могат да придобият уникален предмет и да се открояват от тълпата. В Европа делът на такива обичащи да се фукат индивиди е по-малък - 19%. За 36% от анкетираните българи пък стоките втора употреба са начин

да имат достъп до нещо, което иначе не биха си позволили да купят.

48% от нашенци са склонни по-скоро да заделят спестените пари от покупката на използван предмет. Най-малко склонни да го правят - само 27% обаче са хората над 50 години, явно заради много по-ниските си доходи. По тази причина 73% от тях са принудени да изхарчат разликата в цената. При останалите европейци от тази възрастова група обаче тенденцията е обратна. 59% от тях оставят настрана спестените пари от покупката на употребяваната стока.

Най-често купуваните и продавани употребявани стоки са дрехите, бялата и черна техника и автомобилите.

Проучването е проведено в 17 държави: Австрия, Белгия, България, Чехия, Дания, Франция, Германия, Унгария, Италия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Испания, Швеция и Великобритания,  като са интервюирани 15 800 европейци. България участва в анкетата от 2017 г.

Добавете Вашия коментар

TOP