Докога? Жена почина след четири отказа да бъде приета в болница

09 Февруари 2022 | 10:40
0 коментара
Общество
Докога? Жена почина след четири отказа да бъде приета в болница

Жена на 58 години, със съмнение за мозъчен кръвоизлив, почина след като няколко болници в София отказаха да я приемат. 

Трагедията се разиграва на 8 януари, съобщава NOVA.

“След като дълго време не отговаряше на телефона си, се притеснихме, че нещо се е случило. Отидох до дома ѝ, за да проверя и я намерих в безпомощно състояние на земята. По това време още беше контактна, оплака се от силно главоболие в тила”, разказва Николай Стоядинов, зет на починалата жена.

Той се обадил на Спешната помощ, а екипът се отзовал за 20 минути на адреса.

“Направиха ѝ тест за COVID-19, измериха и кръвното ѝ налягане, след което обаче тя започна да губи съзнание”, допълва Стоядинов.

“Качихме я в линейката. Спряхме пред “Пирогов” и видях носилката с жената в коридора, без лекар. Екипът на Спешната помощ проведе с някой разговор, но нямах представа какво се случва, защото бях отвън. След това лекарката каза, че няма да я приемат, защото нямало места. Шофьорът на линейката се обади на диспечър от Спешната помощ, а те обещаха да проверят къде ще я приемат”, допълни Николай Стоядинов.

Втората спирка била ВМА. Там също отказали да приемат жената поради липса на места.

Следва болница “Токуда”.

“Там излезе доктор, който каза, че жената е за реанимация, но не може да бъде приета отново поради липса на места”, каза нейният близък.

Четвъртата спирка била “Света Анна”, където пак нямали места. Лекарят казал, че може би, ако е била с коронавирус, са щели да я приемат.

Обикалянето по болниците отнело около три часа. Накрая линейката останала на паркинга на “Света Анна” за около 40 минути, в които дежурният в Спешната помощ се обадил на някой в министерството, който да позволи прием в такъв случай.

Около полунощ приели жената във ВМА. Операцията била извършена около 3.00 ч. през нощта. По димите на лекарите състоянието ѝ е било тежко, мозъкът ѝ бил силно увреден, но операцията е минала успешно, разказа зет ѝ. След това я държали в медикаментозна кома.

Жената издъхва на 22 януари, след като прекарва две седмици в кома.

За NOVA oт болница “Токуда” заявили, че свободни реанимационни легла към този момент не е имало. В “Св. Анна” всички 13 такива легла също били заети. От болницата твърдят, че са предупредили за това Спешната помощ по-рано още същия ден.

В “Пирогов” и ВМА ще бъде извършена проверка. Очаква се отговор.

Ще търся отговорност от някой, защото това е безумие. Не може да умират хора, защото по болниците няма места”, отбеляза Стоядинов.

Добавете Вашия коментар

TOP