България е сред десетте европейски държави, в които живеят най-много хора, свързани с терористичната групировка „Ислямска държава”, твърди доклад на турското министерство на вътрешните работи.

Общо 77 души с българко гражданство са определени като заплаха за националната сигурност на Турция.

 

В доклада се посочва, че 53 781 души от цял свят имат забрана за влизане в Турция, а до момента заради връзки с „Ислямска държава” от там са депортирани 4957 чужденци. От тях 21 са българи.   

За сравнение от 2011 г. досега Турция не е разрешила на нейна територия да влязат 4128 руски граждани по подозрения в членство в терористичната групировка.

В този период са били депортирани 804 руснаци, които са заподозрени в екстремизъм.

Междувременно, днес започна работа специална комисия за разследване на факторите, довели до голям брой уволнения в държавния сектор след опита за преврат през юли миналата година.

А турския парламент обсъжда удължаване на въведеното тогава извънредно положение в страната с още 3 месеца.

Над 142 хиляди души са отстранени от длъжност в държавния сектор и армията след провалилия се опит за преврат на 15 юли 2016 г.

В следващите 2 месеца комисията ще приема възражения на потърпевшите, които може да бъдат преназначени или компенсирани. В момента заради масовите уволнения са внесени близо 25 000 жалби в турските съдилища.