Доказано: Пъзелите укрепват паметта на възрастните

09 Октомври 2023 | 09:06
0 коментара
Любопитно
България
Доказано: Пъзелите укрепват паметта на възрастните

Английски учени се заеха с проучването на това как се отразяват видео игрите върху възможностите на паметта на възрастни и по-млади хора. Тествани са възможностите при извършването на определени задачи, запомнянето и способността за игнориране на разсейването. Същевременно се обръща внимание и на типа игри. Проучването, което Trud цитира е публикувано в Heliyon.

Резултатите показват, че възрастните хора, които играят на пъзел игри в дигитален вариант, имат по-добри способности да се концентрират в сравнение с други, които не играят такива или те са различен тип. Така и по-младите, които съобщават, че играят стратегически игри показват по-добра работна памет от тези, които не играят такива. Може да се предположи, че реалните игри на пъзел и стратегическите са също толкова ефективни по отношение на работата на мозъка и поддържането му в добро здраве.

С възрастта при много хора се появяват проблеми с паметта. Затова и се търсят начини от учените за подобрения и методи за поддържането на работната памет в добро състояние. Работната памет е свойството за използване на спомени или преживявания за извършване на ежедневни задачи, също математика, следване на инструкции, решаване на проблеми, учене и други.

Изследователите от Йорк, Англия, са анализирали данните на 482 участници за целта на проучването. По-голямата част от тях - 297, са жени. Възрастта на участниците в изследването варира от 18 до 81 години. Затова те са били разделени на две групи. По-младите са били на възраст от 18 до 30 години, а по-възрастните са били между 60 и 81 години.

Участниците са съобщили за своите игрови навици, включително подробности като това колко често са играли дигитални игри, техният вид и колко време са отделили да играят. Извършени са тествания и свързани с разсейването. Условно игрите са разделени на екшън, стратегически и пъзели.

Така в резултат на анализиране на данните по-младите, които играят стратегически игри, показват по-голям капацитет на работната памет в сравнение с техните връстници, които играят екшън игри. Това изненадва изследователите, тъй като предишни изследвания показват, че играенето на екшън игри е свързано с по-добро внимание, възприятие и функции на мозъка. Но новото проучване показва, че стратегическите игри имат предимство по отношение на работната памет.

Още по-впечатляващи са резултатите, които показват възрастните хора, които играят пъзел игри. Тяхната памет и ниво на концентрация са се представили като това на 20-годишни, които не са играли пъзели. Така и в сравнение с възрастните, които не играят, тези, които играят пъзели са показали по-добър капацитет на работната памет, способност за концентрация и по-малко разсейване.

Интересно е, че стратегическите елементи на игрите като планиране и решаване на проблеми, стимулират по-добра памет и внимание при младите хора, отбелязват авторите на проучването. Защо не се забелязва същият ефект при по-възрастните хора не е ясно и са необходими допълнителни изследвания.

Затова с оглед на проучванията се препоръчва извършване на дейности, които стимулират мозъка. Освен упражнения, четене и социални връзки, може да използвате за тази цел и определи видове игри. Сред тях са судоку, кръстословици и пъзели.

Добавете Вашия коментар

TOP