ДОЙДЕ ИМ ДО ГУША: И БГ фермерите излизат на протести

02 Февруари 2024 | 14:25
1 коментара
Общество
България
ДОЙДЕ ИМ ДО ГУША: И БГ фермерите излизат на протести

Българската аграрна камара (БАК) обявява ефективни протестни действия от 6 февруари (вторник), ако до края на тази седмица не бъде проведена договорената среща с изпълнителната власт, на която да бъдат приети исканията на земеделските производители, с които ще се реши бъдещето на родното земеделие. Около това се обединяват членовете на БАК в декларация, утвърдена днес от Управителния съвет на камарата. Сериозните предизвикателства и проблеми пред агросектора у нас ще изкарат фермерите по улиците във всички краища на страната и единственият начин да се приберат, е удовлетворяване на исканията им.

След проведената среща на 30-и януари 2024 г. с министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на земеделието Кирил Вътев и заместник-министри на земеделието и финансите, стана ясно, че е необходимо време от страна на властта да реши дали може да отговори на исканията в пакета от мерки, изпратен от БАК и Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Очаква се трета поредна среща до края на тази седмица, която ще бъде ключова за земеделските производители.

Българска аграрна камара от близо една година води нестихващи протестни действия и активни преговори с цел запазване на производството. През последните няколко седмици ставаме свидетели на ескалиращото напрежение в Европа от страна на протестиращите фермери, пострадали от неглижирането на селскостопанския сектор от страна на властите.

В Брюксел междувременно дори се стигна и до ексцесии от страна на стачкуващите. Закърнелите закони, войната в Украйна, високата себестойност на продукцията, неблагоприятните икономически и климатични условия, многобройните екологични европейски изисквания, натискът от налаганите изисквания по линия на Зелената сделка, различните нива на подпомагане, високите рентни плащания и загубата на пазарни позиции сриват производителите и убиват местното производство, посочват от браншовата организация.

Българските фермери от няколко години се намират на предела на възможностите за оцеляване, като в много райони вече се наблюдават фалити на земеделски производители, които изпитват затруднения да покрият задълженията си и да обезпечат стопанската година.

След проведената среща на 30-и януари в Министерски съвет с министър-председателя акад. Николай Денков, земеделския министър Кирил Вътев и заместник-министри на земеделието и финансите, стана ясно, че е необходимо време от страна на властта да реши дали може да отговори на исканията в пакета от мерки, изпратен от БАК и НАЗ. Очаква се трета поредна среща до края на тази седмица, на която да се реши бъдещето на родното земеделие. В случай че не се състои такава или не бъдат приети исканията на земеделските производители, БАК обявява ефективни протестни действия от 6-и февруари. Сериозните предизвикателства и проблеми пред сектора ще изкарат фермерите по улиците във всички краища на страната и единственият начин да се приберат, е удовлетворяването на исканията. БАК застава категорично зад всеки един фермер, защото всеки един от тях е представител на сектора, без който продоволствената сигурност на България е обречена.

 

Ceлcĸoтo cтoпaнcтвo e eдин oт зaдължитeлнитe ceĸтopи нa cвeтoвнaтa иĸoнoмиĸa, но за да oтгoвapя нa нyждитe oт xpaнa в cвeтa е необходима държавна политика и ангажираност на местно ниво. Необходима е подкрепа, която да подсигури бъдещето на земеделските стопанства!

 

 

Добавени коментари

Емил публикува:
02 Февруари 2024 | 15:12
Чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Аз лично го пробвах и сега го препоръчвам на всички, това подобри секса ни и спаси брака ни. Ето какво може да направи тя:---- https://do.my/biox

Добавете Вашия коментар

TOP