Доц. Кунчев: Ваксината срещу COVID -19 ще е безплатна в България

28 Август 2020 | 11:51
0 коментара
Общество

В последния месец тежестта на COVID-19 стана по-голяма. Това ни притеснява. Това коментира в предаването "Здравей, България" по "Нова телевизия" държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според него проблемът напоследък се неглижира в обществото. И призна, че за ЕС може и да сме с най-висока смъртност. "Последните дни имаше доста висок брой на починалите", коментира доц. Кунчев.

Що се отнася до деня рекордьор, в който бяха отчетени 18 починали, той поясни, че там са били събрани случаите от 2-3 дни.

"Очевидно в някои по-малки болници техническите кадри не работят събота и неделя и остават в понеделник да отчитат цялата бройка. Това е нарушение", поясни държавният здравен инспектор.

Данните за високата смъртност се анализират. Една от възможните причини, за да се случва това, е, че заразата засегна много възрастни хора, в старчески домове.

Доц. д-р Ангел Кунчев коментира и въпроса с бъдещите ваксини.

"Ясно е, че ще е безплатна за всички, които желаят. Мен повече ме притеснява кога ще дойде и колко ще е ефективна", заяви държавният здравен инспектор.

По думите му се налага удължаването на извънредната епидемична обстановка, независимо от подобряване на ситуацията в България през последните две седмици.

"Епидемичната обстановка се налага тогава, когато има условия. Ситуацията в Европа не се подобрява особено много. За щастие, през последните две седмици се подобрява значително в България. Ако процесът стане стабилен и се задържи тенденцията за намаляване, можем да помислим за неудължаване след края на септември. В момента нямаме никакви данни за такова подобряване, което да позволи да прекратим извънредната епидемична обстановка", обясни д-р Кунчев.

Добавете Вашия коментар

TOP