Доц. Кунчев иска удължаване на мерките срещу COVID до края на май

09 Април 2021 | 12:00
0 коментара
Общество

Има лек спад на заболеваемостта, но пандемията у нас няма да бъде овладяна до края на месеца. Това коментира за БНТ националния главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му по всяка вероятност мерките ще продължат до края на следващия месец – май.

„Капацитетът по болниците ще издържи, но не знам колко ще издържат хората. Умората е огромна. Намаляването на заболеваемостта все още не олекотява хоспитализацията. Рано е да се успокоим“, ообясни още доц. Кунчев.

- Реклама -

По отношение на ваксината на AstraZeneca епидемиологът обясни, че повишено внимание трябва да има при жени под 30 години с наднормено тегло, тежки пушачки и приемащи контрацептиви.

Доц. Кунчев подчерта, че рискът от странични реакции след ваксинация с оксфордската ваксина е толкова малък, че си заслужава да бъде завършена ваксинацията.

„Много ми хареса едно изчисление, което един от колегите, работещ епидемиолог в Центъра по заразни и паразитни болести беше направил труда да изчисли. При тези обявени случаи в цяла Европа, включително Великобритания, на случаи на такива нежелани реакции, шансът вие да развиете същите реакции, същите тромбози, ако сте неимунизиран и изкарате заболяването, е точно 1000 пъти по-голям, отколкото да ги получите от ваксинацията“, каза доц. Кунчев.

Ако не е поставена втората доза на ваксината няма да бъде издаден сертификат за ваксинация, обясни още доц. Кунчев.

Добавете Вашия коментар

TOP