Доц. д-р Росица Дойновска е новият ръководител катедра „Здравни грижи“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“

06 Октомври 2016 | 21:04
0 коментара
Общество
Доц. д-р Росица Дойновска е новият ръководител катедра  Здравни грижи  в ЮЗУ  Неофит Рилски

Дългогодишната старша медицинска сестра във Военномедицинска академия доц. д-р Росица Дойновска е новият ръководител катедра „Здравни грижи“ в ЮЗУ „Н. Рилски“ - Благоевград.

Новата катедра бе разкрита през миналата учебна година във Факултета по обществено здраве, здравни грижи и спорт, където стартира обучението на първия випуск студенти по специалности от регулираните професии „Медицинска сестра“ и „Акушерка“. Досега катедрата е управлявана от временно управляващи.

Доц. д-р Р. Дойновска е завършила с отличен успех висше образование на ОКС „магистър“ по три специалности - „Здравни грижи” „Здравен мениджмънт” и „Административен и здравен мениджмънт”, с втора специалност „Социални дейности”. Има 35 години стаж, 20 от които като старша медицинска сестра в Клиника по пневмология и фтизиатрия на Военномедицинска академия. Автор и съавтор е на учебници, монографии, публикации в български и чуждестранни периодични списания и научни сборници. Сред многобройните й награди се открояват първите места на национално ниво в категория „Ръководител по здравни грижи и най-добра старша медицинска сестра”.

Д-р Росица Дойновска е асистент във факултета от 15 октомври 2015 г. и ръководител на учебно-изследователски център „Здравни грижи“ в университета. През тази година след обявен конкурс заема академична длъжност "доцент" в професионално направление „Здравни грижи”. Води основни профилиращи дисциплини като философия и въведение в сестринските и медицинските грижи.

„Приемам настоящата си работа като предизвикателство и голяма отговорност, още повече че става въпрос за регулирани професии”, коментира доц. д-р Дойновска, която вчера имаше часове с второкурсниците от специалност „Медицинска сестра“.

Новият ръководител на катедрата благодари на ректора на ЮЗУ доц. д-р Борислав Юруков и сподели, че за нуждите на студентите е закупена специализирана литература, всеки момент ще бъдат доставени поръчаните от университета специални анатомични модели за обучението на медицинските сестри и акушерки, а другата седмица се очаква да бъде открита напълно реновираната сграда на бившия Медицински колеж, намираща се в двора на МБАЛ - Благоевград.

„Средната възраст на медицинските сестри и акушерки в страната ни е 52 г., има остра нужда от такива кадри. В този смисъл Софийският и Благоевградският регион са с най-много болници“, каза доц. Дойновска. Тя допълни, че неслучайно за едно място в новите специалности се борили по 4-5 кандидат-студенти, тъй като тези професии били изключително търсени и с голяма реализация“.

„Убедена съм, че след предстоящата акредитация ще бъдат отпуснати допълнителни бройки за обучение по държавна поръчка”, заяви доц. Дойновска.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP