Доброволци ремонтираха стария заслон на Кончето

08 Август 2018 | 10:56
0 коментара
Общество

Доброволци демонтираха една трета от стария заслон на Кончето, съграден през далечната 1955 година. Това заяви днес Орлин Чачановски, председател на Асоциацията на планинските водачи и един от инициаторите за изграждането на модерен заслон.  

Новата постройка ще е с много по-добри условия за пребиваване на туристите. Старата дървена сграда се разваля внимателно, а елементите й се поставят в специални пакети, които тежат не повече от 300 килограма. След това хеликоптер ще свали тези пакети в двора на хижа „Яворов”, където отново ще се сглоби старият заслон. Ще го превърнат в музеен експонат.

През изминалия уикенд се явили над 30 доброволци, които качили на гръб няколкостотин килограма инструменти и материали за строежа на новата придобивка. В края на тази седмица, в събота и неделя, отново ще има подобна акция. Доброволците ще трябва да качат до 2750 метра надморска височина близо 300 килограма подова настилка.

По план работата трябва да приключи до края на месец август, но всичко зависи и от летателната машина, и от времето. Затова крайният срок е 15 септември. „Най-радващо е, че има много доброволци. Наложи се да връщам няколко души миналия уикенд, тъй като нямаше работа за тях”, сподели Орлин Чачановски.

Добавете Вашия коментар

TOP