Добринище се вдигна на протест с 9 жалби за ден срещу застрояване на районът около хижа „Гоце Делчев”

05 Януари 2023 | 00:52
0 коментара
Общество
Добринище се вдигна на протест с 9 жалби за ден срещу застрояване на районът около хижа  Гоце Делчев”

9 жалби постъпиха вчера от 8.00 до 16.00 часа в областната администрация на Благоевград с искане губернаторът Стоян Христов да спре решение от 23.12.2022 г. на Общински съвет – Банско за промяна на общ устройствен план на местността Логовете. Жалбите са подписани от жители на Добринище и са еднотипни – в тях хората изразяват опасенията си, че районът около хижа „Гоце Делчев” ще бъде презастроен за сметка на гората, която ще бъде унищожена, и бизнесът в градчето напълно ще умре.

„С гласуваната промяна на ОУП тази местност Логовете от територия за спортна инфраструктура се превръща в урбанизирана територия, без да е направено обществено обсъждане по въпроса и без да има направена оценка за въздействието върху околната среда на тази промяна.

Исканите параметри на застрояването до 10% ще унищожат частично гора, която в по-голямата си част е горскостопанска зона към „ДГС Добринище” и е с 80-годишни дървета. Новоизградената легловата база ще нарасне до стотици спални места, без да има осигурени възможности за водоснабдяване и канализация.

С това си действие Общински съвет – Банско насочва потока от туристи към леглова база в този нов урбанизиран район край начална станция на лифта, на 12 км от Добринище, с което ще лиши града ни от препитание и поминък“, се казва в жалбите.

„Струма“ се свърза с един от инициаторите за засипване на областната администрация с една и съща жалба от различни податели. Той се казва Георги Пчелин и от вчера агитира съгражданите си да се жалят, за да спре безумието със застрояването на красивата местност около хижа „Гоце Делчев“.

„Жалбата я написа адвокат, помощ ни оказа и депутатът Александър Дунчев. Решение на ОбС може да се обжалва до 14 дни от приемането му, но понеже не бяхме сигурни дали става въпрос само за работни дни, за всеки случай взехме решение да изпратим жалбите до 5 януари. Днес /б.р. вчера/ десетки хора от Добринище ми се обадиха, че ще пратят, и предполагам, че до четвъртък ще се съберат няколко десетки, защото съгражданите ми са притеснени за бъдещето си. Имаме реален шанс да спрем процедурата – колкото повече хора изпратят жалбата, толкова по-добре. Аз лично ще я изпратя и до Административния съд, но там вече има такса от 10 лева, затова вероятно в съда няма да е така масово“, уточни Пчелин.

Според него показателен в казуса е фактът, че това предложение е внесено за обсъждане преди 1 година и 7 месеца в Общинския съвет на Банско и през всичките тези 19 месеца никой от управляващите не си прави труда да организира обществено обсъждане, за да стане ясно мнението на добринищенци.

„След като съветниците промениха ОУП, в местността Логовете вече може да се строят хотели, заведения, магазини – каквото се сетите. Застрояването на 10% от площта значи, че ще се унищожи голяма част от гората, която е от ела и е на 80 и повече години, и поляни за отдих. Освен това не се знае кои ще са новите инвеститори и в какви ръце ще попадне бъдещето на местността. И най-важното – туристите ще са насочени предимно в новопостроения курорт и в града ни вече няма да стъпи никой – всички туристи ще отиват направо горе“, категоричен е Георги Пчелин.

Припомняме, че на последната за 2022 г. сесия съветниците се дърляха близо час и половина по предложение за частично изменение на ОУП за 160 дка в местността Логовете, които от „зона за спорт“ да станат урбанизирана територия. През 2021 г., когато за пръв път бе вкарана за обсъждане, точката бе отложена с идея първо да се направи обществено обсъждане, но то така и не се случи.

През декември съветникът Костадин Дурчов предложи за пореден път точката да отпадне, за да се огледат всички проекти на инвеститора на ски зона Добринище, които засягат и тази част на местността, но предложението не бе прието. Накрая ОУП бе променен с 10 гласа „за“, 2 „против”, 3-ма „въздържали се” и 1 негласувал.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP