Добринище празнува Голяма Богородица! Раздават курбан за здраве и благополучие на 4-вековна църква

15 Август 2020 | 17:02
0 коментара
Общество

Курбан за здраве и благополучие бе раздаден на 4-вековната църква „Успение Пресвета Богородица” в Добринище.

Още от ранни зори над тридесет жени и мъже на курортното градче се заеха с приготвянето на традиционния курбан. Мъжете кълцаха с брадвичката мръвките, а жените дробиха сръчно кромид, чушки, картофи, зелен фасул и т.н. Много местни хора дариха животни за курбана. Над 40 агнета, телешки бут и над 20 петли къкреха в 25 казана.

Добринище празнува Голяма Богородица! Раздават курбан за здраве и благополучие на 4-вековна църква снимка 10

Майстор на вкусните гозби е баба Здравка Галчева и нейният помощник Костадин Халачев, които казаха, че тайната на вкусния курбан е в месото и подправките.

Курбанът бе осветен от отец Иван в присъствието на стотици миряни и кметът Петър Галчев.

По стара традиция по обед с празничен камбанен звън разнесъл се от над 330 годишната църква жителите и стотиците гости на Добринище бяха поканени да опитат курбана за здраве. 

Най-старият храм не само в Добринище, но и в района - църквата "Успение на Пресвета Богородица" е построена през 1684 г. За своята 330-годишнина храма беше основно реставриран и обновен благодарение на христолюбиви и родолюбиви българи. Църквата е била разрушавана два пъти при османските нашествия, след което е възстановена през XVIII-XIX век, както и по време на Балканската война /1912-1913 г. През 1980 г. църквата рухва, но е възстановена 1985 г.

От някогашния храм са запазени четири царски икони и една каменна икона с ктиторски надпис от първата половина на XIX век.

Народната традиция повелява

Празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка. 

На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на света Богородица в житейските проблеми. 

На този ден правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде. Разрешава се риба.

Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.

Имен ден празнуват кръстените с имената Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио. Тъй като от гръцки Панагия - пресвета, е синоним на Богородица, днес празнуват и всички с името Панайот, Преслав, Преслава.

TOP