Добри практики за иновативно предприемачество бяха представени в Благоевград

04 Август 2023 | 10:16
0 коментара
Бизнес
Благоевград
Добри практики за иновативно предприемачество бяха представени в Благоевград

Бизнес семинар на тема „Иновативно предприемачество – добри практики и тенденции за развитие“ се проведе днес в Благоевград. Експертът г-жа Росица Джамбазова – директор на Бизнес инкубатор – Гоце Делчев, Център за подкрепа на предприемачеството и Председател на Управителния съвет на Национална мрежа за бизнес развитие, представиуспешни български фирми, развиващи иновативни идеи и предлагащи иновативни продукти.

Пред участниците в семинара тя показа примери за добри практики за иновативно предприемачество в трансграничния регион между Гърция и България, с които нагледно обясни как внедряването на дигитални и зелени решения спомага за повишаване на конкурентоспособността и постигане на устойчиво бизнес развитие. 

Лектор във втория модул на семинара беше гръцкият журналист Панагиотис Савигис. Той представи туризма в северната част на префектура Серес, граничеща с югозападната част на Благоевградска област – идеална зона за развитие на интегрирани туристически продукти и услуги в пограничния район. Савигис представи туристически обекти като езерото Керкини, термалните извори наАгистрос и Сидирокастро, крепостта Рупел, светилището на Тимиос Продромос, пешеходни и веломаршрути в планините Беласица и други, които имат потенциал да се доразвият и да се превърнат в атрактивни туристически продукти, обхващащи общи туристически маршрути между двете съседни държави.
В представянето си Панагиотис Савигис изтъкна и важността на европейското финансиране, насочено към развитие на предприемачеството и туристическия бизнес.

Какво по-иновативно от това да включиш виртуалната реалност в развитието на своя бизнес? За това говори управителят на BM Vision Боян Милушев, който показа нагледно как новите технологии придават съвсем различно измерение на всеки продукт и услуга. Как вместо да разказваме за това, което предлагаме, да направим така, че клиентът ни да изживее продукта ни – това е само малка част от иновативните идеи, които VR технологиите предлагат на желаещите да развиват бизнес. Как да грабнем вниманието на клиента, как да предадем посланието си и разбира се, да ни запомнят – това показа Боян Милушев на присъстващите на днешния бизнес семинар.

В програмата се включиха и експертите на Областен информационен център – Благоевград, които представиха актуалните в момента възможности за участие на бизнеса при реализиране на концепции за интегрирани териториални инвестиции.

Участници в семинара бяха представители на бизнеса, НПО, младежи, публични и частни организации и институции, работещи в подкрепа на предприемачеството в трансграничния регион. Събитието е част от дейностите по проект „Укрепване на конкурентоспособността и екстраверсията на трансграничния бизнес чрез прилагане на иновативни и специализирани действия“, с акроним INNOBUS, финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-А Гърция-България 2014-2020.

Следващо събитие по проект INNOBUS е вторият бизнес форум за турзъм, който ще се проведе на 4 и 5 август в град Сандански и посещение на туристически бизнеси в района. 

Проект INNOBUS е финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България 2014-2020, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и националните бюджети на участващите страни. Съдържанието на тази публикация е изцяло отговорност на сдружение „На фокус“и по никакъв начин не може да се приеме, че отразява възгледите на Европейския съюз, участващите страни, Управляващия орган и Съвместния секретариат.

Добавете Вашия коментар

TOP