Добри новини: Правителстово вдига пенсии и заплати от догодина

05 Ноември 2023 | 08:48
3 коментара
Бизнес
България
Добри новини: Правителстово вдига пенсии и заплати от догодина

Проектът за бюджета за 2024 г., вече е в ход и започнаха обсъжданията по социалните плащания догодина.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов зарадва пенсионерите след среща в Министерския съвет. По думите му предвижда се догодина юли месец вдигане на пенсиите с около 10% по швейцарското правило, както беше и досега.

Правителството е поканило на срещата само представители на синдикатите, работодатели не са присъствали. Страните са обсъждали бюджета за догодина, който кабинетът има срок да внесе в парламента до 15 ноември.

Промени се обмислят и в размера на майчинството за втората година на детето, а именно то да е равно на минималната работна заплата.

 

 

Както вече бе решено размерът на заплатата за догодина беше увеличен и от януари тя ще е 933 лв.

Това е вдигане с с 19,6%, или със 153 лв. спрямо сегашната й стойност. Нейният ръст засяга и някои социални плащания, свързани с нея.

 

На нейна база се изчисляват социалните помощи по Закона за социално подпомагане, финансовата подкрепа по Закона за хората с увреждания, финансовите помощи и средства за превенция и реинтеграция, отглеждане на детето при роднини или близки и в приемни семейства по Закона за закрила на детето. Ще се разшири и обхватът на хората, получаващи социална пенсия за старост.

 

 

На срещата не е обсъждано дали ще има коледни добавки за пенсионерите за тази година. Финансовият министър преди дни заяви, че такива не са предвидени, а след това премиерът уточни, че окончателното решение ще се вземе, след като се види изпълнението на бюджета.

 

Като цяло той се очертава по-социален, след вдигане на предвидените средства за социални разходи. Предстои да бъде гласуван в Парламента и да мине през двете четения и обсъждане.

Добавени коментари

Само да попитам тези идиоти публикува:
05 Ноември 2023 | 22:58
На 75г. съм.К... можете ли да ми дигнете,господа управляващи???Ако го направите-винаги ще гласувам за вас! Ай сиктер! Изедници!
Зоя публикува:
05 Ноември 2023 | 17:57
Всичко от догодина, а стоките всеки ден поскъпват! Сглобката не мисли за хората! Какви ли премии ще си дадат за Коледа, а за пенсионерите ако има излишък! Кога ли е имало за тях! Да умират - това беше веруюто на ГЕРБ още в самото начало на мандата им!
Нищо ново публикува:
05 Ноември 2023 | 10:52
Да! От догодина.Разбрахме.А какво дига от тази година? Вижте как скачат цените на всичко още от сега-ток,газ, плодове,зеленчуци...и какво НЕ?! Всичко от сега! Но-о-о догодина /я камилата,я камиларо/ ще дигнат пенсиите с 10% /от 1 юли-след седем месеца/,което отдавна е заложено по някакво си "швейцарско правило",ще дигнат минималната заплата,ама догодина.И това ни пеят всеки ден,а още нищо не е гласувано.Но цените всеки ден си вървят нагоре.Скоро дигнаха...цените на газта.С малко.С 30%. СПРЕТЕ ВЕЧЕ ПОДОБНИ ГНУСНИ РЕКЛАМНИ И ЗАБЛУЖДАВАЩИ СТАТИИ! Всичко добре се вижда когато влезнеш в магазина.

Добавете Вашия коментар

TOP