Добри хора подадоха ръка на самотна майка с 5 деца

15 Януари 2022 | 12:41
0 коментара
Общество
Добри хора подадоха ръка на самотна майка с 5 деца

Жители на Благоевград и Кочериново демонстрираха невероятна съпричастност към  съдбата на самотната майка от с. Бараково Дафинка Илиева и 5-те й деца и за 3 дни успяха да съберат храна, дрехи и мебели за семейството, както и да подсигурят грижи за хлапетата.

Сигналът в социалните мрежи го подаде на 9 януари съседка на многочленното семейство – кинезитерапевтът Биляна Петкова, която живее в отсрещната къща:

„Днес майката пада и си чупи таза. В момента предстои транспортирането й до болница „Пирогов” за операция. Жената няма осигуровки. Ще пиша като знам повече подробности. Но спешно тези 5 дечица се нуждаят от храна, дърва за огрев и средства, за да може да се издържат, защото 3 от тях са ученици, а двете са по-малки. Майката ще бъде обездвижена най-малко 6 месеца и няма да може да изкарва средства, за да ги издържа”, алармира Биляна Петкова.

Часове по-късно тя уточни, че по-малките деца са взети за отглеждане от близначката на майка им в Благоевград, а по-големите деца са настанени в социален дом в Дупница и се чувстват добре.

В рамките само на ден хората, прочели поста, успяха да съберат дрехи и обувки за децата, които са на възраст от 6 до 17 г., олекотени завивки, играчки и храна. Храната е в помощ на лелята, която ще трябва да води 6-годишното на детска градина в Бараково, а другото да праща всеки ден в Кочериново на училище.

„Майката ще я оперират в понеделник, операцията ще е безплатна, но трябва кръв, макар че до момента не знам никакви подробности – обясни вчера по обяд за „Струма“ Б. Петкова. – Жената има 2 сестри и доколкото разбрах, те й съпругът на едната ще дадат  кръв в понеделник, така че ако има нужда от още, ще е след вторник. Децата са добре – по 3 пъти на ден се чувам с тези, които са настанени в дома, и усещам, че са много по-щастливи, отколкото в родния им дом. Защото там мизерията е ужасна. Затова в събота и неделя с мои приятели и доброволци ще се опитаме да пооправим стаите. На първо време трябва да стегнем тази на партера, защото майката е над 100 кг и след като я изпишат от болницата, няма как да се качи до втория  етаж, където до момента е спяла. В стаята обаче трябва да се сменят задължително счупеният прозорец и да се сложи врата. После идва ред на обзавеждането – мой приятел ми даде всичките си мебели от стар апартамент, но трябва да ги откараме от Благоевград до Бараково. Имам обещания за легла и матраци за всички деца и майка им, трябват и гардероби, защото дрехите на малките са нахвърляни на пода. Бизнесмени от града ми обещаха да им доставят вечеря и пица всеки ден, след като семейството отново се събере, защото майката поне половин година няма да може да се грижи за прехраната. Проблемът засега е, че има много работа, а времето е малко – с приятелите ми можем да работим по къщата само през уикендите, така че ще оценим всяка помощ. Засега най-належащата нужда е от дърва – имаме 1 кубик, но той няма да стигне доникъде. И след прибирането на майката от болницата ще се нуждаем от жена, която да идва поне веднъж на ден да помага на по-големите деца при почистването на къщата и обслужването на майка им“.

Вчера от община Кочериново заявиха за „Струма”, че ако в списъците им няма свободна бройка за личен асистент, ще съдействат пред социалните служби Дафинка Илиева да получи такъв, докато е на легло. Разбрал от нас за проблема с дървата, директорът на ЮЗДП Дамян Дамянов пък направо каза „да“ и обеща още днес да изпрати колкото е необходимо дърва за огрев, които да стигнат на семейството до края на зимата, пише струма бг.

Добавете Вашия коментар

TOP