Добрата новина! МОН отпусна 50 000 лв за ремонт в благоевградското IX ОУ „П.К. Яворов”, за всяка паралелка ще има по две класни стаи

17 Август 2020 | 15:11
0 коментара
Бизнес

Министерството на образованието и науката отпусна 50 хил. лв. на благоевградското IX ОУ „П.К. Яворов” след постъпило писмо от колектива. Парите вече са преведени и в училището текат трескави ремонтни дейности. Репортер  отиде на място и видя, че в момента цялостно се обновява подготвителният център. По този повод директорът на IX ОУ Василка Величкова коментира, че от предстоящата учебна година разкриват една подготвителна група с не повече от 12 деца. От общината са предоставили списъци на 6-годишните хлапета в квартала и тече кампания по приема, като при достатъчно желаещи от училището са готови да разкрият и две групи с по 12 деца.

Наред с центъра предстои и обновяване на кабинети, стаи, санитарни възли. За да се осъществява нормален учебен процес в реална среда и в същото време да се спазват мерките за безопасност в пандемията, за всяка една паралелка ще има и допълнителна класна стая, и така от училището ще имат възможност за бърза реакция в различни ситуации заради ковид-19.

Самото предложение за разделянето на класовете на групи е сред най-обсъжданите в момента. Идеята е едната част от учениците /1-4 клас/ да учат сутрин с класния си ръководител, другата следобед – с учителя по занималня, и да се разменят през определен период от време.

Директорката В. Величкова обаче категорично отхвърли подобен вариант и повдигна въпроса къде отива целодневното обучение при това разпределение. „Значи при това положение децата, които са следобед на училище, както и обратното, ще трябва да се подготвят, да си пишат домашните сами вкъщи. Тоест ще процъфтяват частните занимални и частните уроци”, категорична е В. Величкова.

Тя съзря и друг недостатък на това предложение, а именно, че родители веднага ще изявят претенции защо детето им например е сутрин, а не следобед на училище, защо е при тази, а не при другата учителка… и всичко това ще доведе до напрежение в училището.

Така вместо да разделят класа на групи, от IX ОУ са разработили вариант на блоково обучение. При него основните предмети се поемат от класния ръководител, а другите – от учителя ЦДО. Едно от предимствата е, че веднага след урока по български и математика има час за самоподготовка. Тоест преподаването на новия знания е съчетано със затвърждаване. Следобед пък наред с организирания отдих децата също имат  различни занимания по предмети. По този начин родителите могат да бъдат спокойни, че децата им ще бъдат обгрижвани по цял ден в училище и ще се обучават пълноценно.

По отношение на другата широко дебатирана тема – часовете да започват по различно време, за да не се струпват много деца по коридорите, ръководителят на IX ОУ коментира: „Не мога да повярвам, че в 21 век ние говорим и се вълнуваме от биене на звънци. За мен реформата трябва да включва не промени в наредбата за приобщаващото образование, а самия прием, броя на паралелките и на децата в клас. Как изобщо е възможно 16-класно училище да има 32 паралелки?!”, пита В. Величкова и прогнозира, че големите училища на двусменен режим определено ще имат трудности да предприемат съответната „реорганизация” на учебния процес, наложена заради коронавируса. Директорката подчерта, че паралелките на IX ОУ не са маломерни, а напротив – броят на децата в клас напълно отговаря на новите изисквания. Така например към момента има постъпили 10 първолаци, от училището са готови да приемат още няколко деца, но не паралелката да става с повече от 15-16 ученици.

„Сегашната ситуация с коронавируса ще накара родителите да осъзнаят, че именно кварталното училище е най-безопасното, спокойното и е най-добрият избор, който могат да направят за своите деца”, коментира В. Величкова и допълни, че ремонтите ще приключат до началото на учебната година, а на 15 септември дори ще има тържество./струма/

Добавете Вашия коментар

TOP