ДОБРАТА НОВИНА! Благоевград ще има нощна аптека от февруари

26 Януари 2023 | 08:21
17 коментара
Общество
ДОБРАТА НОВИНА! Благоевград ще има нощна аптека от февруари

В Благоевград най-сетне ще има нощна аптека. От февруари жителите и гостите на града ще получават денонощна фармацевтична грижа след постигнато споразумение между кмета на Благоевград Илко Стоянов и Регионалната фармацевтична колегия.
„Всъщност няма да има една нощна аптека, а няколко, които ще работят по график. Графиците за месец февруари вече са изготвени, като те ще бъдат публикувани на сайта на Община Благоевград и на РФК – Благоевград, както и ще бъдат залепени на вратата на всяка една аптека”, заяви за „Струма“ зам. председседателят на РФК – Благоевград, магистър-фармацевтът д-р Константин Качулев, който е основен инициатор за разкриване на нощна аптека в областния град.
Идеята бе лансирана от него преди 3 месеца на среща с кмета Илко Стоянов, който без колебание пое ангажимент да осигури финансиране за нощната смяна в аптеката.
„Сумата е над 200 лв. на дежурство, като в нея са включени цената на труда от 22 ч. до 8 ч. на магистър-фармацевтите, както и разходи за осветление, отпопление, консумативи и преустройство.
Собственикът на верига аптеки Златан Аврионов, който ще се включи с част от 8-те си аптеки, заяви, че ще повиши заплатите на магистър-фармацевтите, които ще дават нощни дежурства”, добави Константин Качулев.
Припомняме, че жителите на Благоевград повече от 10 г. нямаоткъде да си купят лекарства през нощта. Въпреки че една от веригите аптеки, намираща се в центъра на града, имаше договор с общината да работи денонощно, на практика аптеката оставаше затворена през нощта. Поради неизпълнение на поетите задължения миналата година кметът Илко Стоянов прекрати договора с аптеката, която освободи ползваното от нея общинско помещение.
В община Благоевград функционират 32 аптеки, като регистрираните магистър-фармацевти са 69, а помощник-фармацевтите – 12. Амбицията на Константин Качулев е по същия модел да отворят нощни аптеки и в другите общини, които може да се групират и да споделят разходите си. Едната аптека например да обслужва Банско, Разлог и Белица, другият център да поеме Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово, а третият да обхване Петрич, Сандански и Струмяни.
„Целта на критериите, които определихме, е работещите нощем аптеки да имат минимум двама магистър-фармацевти, защото в отдалечените общини не навсякъде има необходимия брой магистър-фармацевти. На територията на областта наличните аптеки са 146, а регистрираните магистър-фармацевти 232. Другото условие е съответната аптека, поемаща дежурство, да работи и по договор с Националната здравноосигурителна каса. Постигнем ли всичко това, ще сме в истинска услуга на пациентите”, категоричен е К. Качулев.в.Струма

Добавени коментари

На Илко не му върви публикува:
27 Януари 2023 | 03:58
Липсата на денонощна аптека беше един от най-наболелите проблеми на Благоевград в последните години. След съвместни усилия от Българския фармацевтичен съюз и журналистите на Българското национално радио - радио Благоевград вече сме на финалната права и много скоро ще имаме денонощна аптека в Благоевград,.! Кмета Илко Стоянов за пореден път (искаше да се истъкне и се изложи) след като фармацевтите казаха че те са били инициатори за добрата новина за целия град и окръг.
асен цоцкта публикува:
26 Януари 2023 | 17:38
кмета неможе да се справи с проблемите в градо неможа да се справи с кучетата и боклуджарника в предел махала там скоро ще започне пандемия и камераф кире предела е най големия илко знае ного добре помни едно време как изгоре .
joro публикува:
26 Януари 2023 | 16:57
ilko i piar neznae da si napravi stana zasmeh poklon pred aptekarite poklon pred horata s iniciativata a na ilko pozdravi ot shushkov.
Кучката публикува:
26 Януари 2023 | 13:47
Дали ще има късмет илко да пререже на нещо лентата в този мандат нещо не му върви на тоя кмет с тия учители като Петре мазуро
лиза публикува:
26 Януари 2023 | 13:44
лелеле не имало воля от държавата демек пак му е виновен шушков на тръчи лажи. е нема такъв смешник да оставиш толко много време без денонощна аптека града е малко казано простотия
Соня публикува:
26 Януари 2023 | 13:34
Кучетата изядоха едно момче пред магазин валан в Еленово моля да изпратят кучкарите да се погрижат за тези зверове. момчето се разплака и си тръгна . Двама мъже от съседния зеленчуков магазин помогнаха да не го разкъсат. Няма ли решение на този проблем защо никой не взима мерки та това е безобразие.
Гергана Христова публикува:
26 Януари 2023 | 13:29
От пресконференция на кмета стана ясно че инициативата е дошла от журналистите от българското национално радио и фармацевтите а не от кмета Илко Стоянов ето доказателство че тоя кмет не става не мисли за хората тоя е в някаква пауза и сън и като го наблюдавам събуждане няма. гледайте тук .https://fb.watch/ii7o2lMDQz/
ТОНИ публикува:
26 Януари 2023 | 13:21
КАКВО ГО ЗАЩИТАВАТЕ ИЛКО СТОЯНОВ БРАВО НА ФАРМАЦЕВТИТЕ А НЕ НА КМЕТА ТОЙ С ЧУЖДА ПИТА ПОМЕН ПРАВИ ОТ КОГА НЕМА АПТЕКА В БЛАГОЕВГРАД ОТ КОГА И НА НИКОЙ НЕ МУ Е НА ДЕДОВИЯ
До браво поклон публикува:
26 Януари 2023 | 13:03
Проблема е решен благодарение на кмета и председателят на аптекарите. Качулев ако е можел да го направи сам, нямаше да има среща с кмета. Така че браво както на Илко Стоянов така и на Качулки. И стига вече сте търсили само негативи.
До всички “умници” публикува:
26 Януари 2023 | 12:05
Уважаеми граждани, знаете ли какво е четене с разбиране? Очевидно не! Кмета ще осигури финансирането, четете… Есен стига плю, знаем те!
1234567 публикува:
26 Януари 2023 | 12:04
Супер най после браво на фармацевтите
Nasko публикува:
26 Януари 2023 | 11:14
Ilko napravi vsichko vazmojno da ima nemoje da si plashtat na farmacevtite
Зоя публикува:
26 Януари 2023 | 11:12
Браво отдавна нямаше денонощна аптека и кмета нямаше решение браво на тези хора благоевградчани сме бесни на местните политици само цветя вишни и кучета в града а лекарства няма защото кмета не го интересува на него като му трябват лекарства отварят по нощите аптеките а ние обикновените граждани страдаме и чакаме да се съмне.
Факт публикува:
26 Януари 2023 | 11:10
Прозрачно е, че авторът на материала сам пише и коментарите под него. Прозрачно е и защо го прави. Да отричаш приноса на някой, който е реализирал дадена идея е не само грозно, пошло е.
Дончо публикува:
26 Януари 2023 | 10:12
Евала на човека нека види този кмет как се действа
ina публикува:
26 Януари 2023 | 09:07
samo taka pravete dobri neshta zashtoto na kmeta ilko stoqnoff ne mu puka razbirateli samo se opravdava i ne vzima nikakvi merki
Браво поклон публикува:
26 Януари 2023 | 09:05
браво че има съвестни хора и разбират и приемат проблема с липсата на денонощна аптека. видя се че кмета илко стоянов неможе да се справи с тоя проблем той просто е неадекватен и това го виждаме всеки ден. алкохол и цигари на всяка крачка а лекарства трябва да ходим в дупница няма такава излагация.

Добавете Вашия коментар

TOP