Добра новина! Няма коронавирус сред доброволците и 12-те пожарникари, участвали в спасяването на обитателите от горящия старчески дом в благоевградския квартал „Струмско”

15 Май 2020 | 12:08
2 коментара
Общество

Няма коронавирус сред доброволците, служители на социалното заведение и 12-те пожарникари, участвали в акцията за потушаване на огъня и извеждането на безопасно разстояние на всички 79 пансионери от горящия старчески дом в благоевградския квартал „Струмско”.

Огнеборците бяха изолирани от семействата им веднага след приключване на гасенето.

Тестването бе провокирано от установен два дни преди това случай на 78-годишен мъж с коронавирус в дома, който е в добро здраве и е изолиран в стая на първия етаж с отделен вход от сградата. Бързата намеса на граждани, които се оказаха на метри от дома при избухване на пожара и отличната организация, допринесоха евакуацията на възрастните хора да стане по най-бързия начин.

Бившият кмет на селата Габрово и Дебочица Добрин Хамбарджийски, който бе сред най-активните доброволци заедно с футболиста Асен Георгиев, постави въпроса защо лежащо болните и най-трудноподвижни хора в старческия дом са настанени най-високо, на 3-ия етаж, вместо на 1-ия. Хамбарджийски мотивира идеята си за реорганизация с по-лесното им извеждане навън при подобни екстремни ситуации.

Пожарът, който вдигна под тревога институциите на 11 май разкри редица нарушения в дома за стари хора "Св.Петка" в Благоевград.

Припомняме, че възрастните хора бяха евакуирани при огнената стихия от обслужващия персонал, доброволци и пожарникари преди обяд, но вечерта при настаняване обратно в стаите е установено, че външен човек използва услугата на социалното министерство.

Източник на Pirinsko.com, който поиска анонимност сподели, че въпросната д-р Дюлгерова живее незаконно в дома за стари хора вече 4-5 години. Първоначално се е настанила в дома с протекциите на екипа Камбитов и облагодетелствана от социалните експерти в община Благоевград Милена Донева и Маргарита Бербатова. В началото живеела в стаята на своите родители, като е спала на походно легло. В последствие, когато баща й е починал се преместила да спи на неговото легло, и така до вчера.

"В стаята трудно можеш да влезеш, там е пълно с кашони дрехи, обувки и най-различни опаковки във вид на подаръци", допълни източникът поискал анонимност.

Персоналът е правил многократен опит да изгони д-р Дюлгерова от социалното жилище, но безуспешен заради протекциите на екипа Камбитов.

1. Вчера в късния следобяд при проверка на потребителите в сградата е установено нарушението, което е подкрепено и от обслужващия персонал. Д-р Дюлгерова е изведена от сградата на дома заедно с майка си, и към момента обитава къща в село Бараково.

2. Скандалното е, кой разреши на външен човек да посещава Дома за възрастни хора при положение, че на 9 май беше установен инфектиран потребител, мъж на 78 години с COVID-19. Хоспитализация обаче не се е наложила, тъй като той нямал симптоми. Мъжът е върнат в Дома и е настанен в специален изолатор. От тогава кризисният общински щаб подложи социалното жилище под карантина, като бяха взети всички епидемиологични мерки. Но явно разпоредбите не важът за д-р Дюлгерова.

Д-р Елена Дюлгерова е председател на Първи ТЕЛК състав в МБАЛ-Благоевград. Възможно е да е злоупотребила със служебното положение, за да не бъде безпокоявана в най-модерната социална сграда на областния център.

Пожара предизвика цялостна проверка на работата в дома, където живеят около 80 човека.

Другото фрапиращо нарушение е, кой нареди на обслужващия персонал да настани най-трудноподвижните хора на третия етаж. Експерти коментират, че при извънредна обстановка за евакулация е забранено да се използва асансьор, което означава, че трудноподвижните потребители трябва да бъдат настанени на първия етаж в сградата, а не на третия, както в случая създаде допълнителна паника в социалното жилище.

Под ръководството на Районна прокуратура – Благоевград се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 331, ал. 1 от Наказателния кодекс. То е започнало с оглед на местопроизшествие, извършен след сигнал за пожар в сградата на „Дом за възрастни“ на ул. „Освобождение“ в Благоевград. Към настоящия момент е установено, че вследствие на пожара, възникнал поради късо съединение на електрическа мрежа в сградата, са изгорели стая 311 и коридорно помещение на трети етаж. Пострадал е седемдесет и седем годишен мъж от гр. Братановци, получил изгаряния в областта на лицето. Той е без опасност за живота и след преглед в Центъра за спешна медицинска помощ в града е бил освободен. Разследващите посочват, като най-вероятната причина за възникване на пожара – неизправно зарядно устройство за телефон.

Кой ще поеме отговорността за 5 годишния престой на д-р Дюлгерова в старческия дом в благоевградския кв.Струмско?

Добавени коментари

евала публикува:
15 Май 2020 | 14:57
браво на бай добри
Парясница на 55 години публикува:
15 Май 2020 | 13:18
Парясницата от циганския сайт да си назначи хора ,а не да преписва редовно сайтовете.После да не се сърди ,че всички свързват сайта ,и го припознават ,като цигански.не ,че там работят цигани ,а ,че крадат ,като цигани ,лъжат като цигани ,и се хвалят ,като цигани.Препоръката пожелателна ,но като се знае ,какво нищожество е ромката от кв.Грамада ,кой ли ще работи в тоя смешен сайт ,срам за цялата гилдия?

Добавете Вашия коментар

TOP