Добра новина: Наполовина спад в изследванията за Ковид-19 в Благоевград отчете шефката на болничната лаборатория д-р Цв. Иванова

16 Декември 2020 | 16:17
0 коментара
Общество

„Спад наполовина на изследванията за Ковид-19 отчитат в клиничната лаборатория на МБАЛ – Благоевград. Сравнение с месеците октомври и ноември, когато дневно се изследваха по 200 проби с PCR тест, но през декември бройката е 96. В тези изследвания влизат както новите случаи, така и повторните проби на пациенти, които са на болнично лечение”, заяви началникът на болничната лаборатория д-р Цветанка Иванова и добави, че във вчерашния ден е изследвала 88 проби.

Макар да се забелязва намаляване на изследваните лица, се запазва тенденцията, че половината от тях излизат положителни. Ако в пика на заразата дневно броят на положителните резултати е достигал до 120-140, то сега те са 60. На фона на утихване на силата на втората вълна от Ковид-19 прави впечатление, че не е установен случай на грип в Благоевград. Де факто всички изследвани, които са с грипоподобни симптоми, излизат ковидни. Тъй като не е изключена и трета вълна в края на януари, д-р Иванова препоръчва на хората, които са изкарали по-рано коронавируса, да се имунизират.

„Аз изкарах коронавируса през юли и ще се ваксинирам. Тестът ми за антитела показа, че нямам. Но и тези тестове са индикативни, а не протективни. Остава изследването за клетъчен имунитет, което е цяло приключение и доста скъпо. Много малко се знае за този коронавирус.  От друга страна, ваксините, които се предлагат, са иновативни. По тази на американската компания „Модерна“ например е работено 10 г. За да се спре епидемията, е хубаво да се направи голямо имунизационно покритие. Много лекари, медицински сестри и здравни работници се разболяха и още не са напълно възстановени. Трябва да минат поне 3-4 месеца, за да се ваксинират. Според мен основната имунизация ще бъде в средата на следващата година“, заяви д-р Иванова.

Повече информация за ваксините срещу Ковид-19 се очаква след 29 декември, когато ще бъдат ясни препоръките и противопоказанията за тях. Подготовката за имунизацията е в ход, а в РЗИ – Благоевград обявиха, че търсят лекар специалист и медицинска сестра за сформирането на екип, който ще извършва имунизация на населението в област Благоевград с новата Covid-19 ваксина съгласно Националния имунизационен план за Covid-19./струма/

Добавете Вашия коментар

TOP