Добра новина! Над 10 пъти по-малко случаи на КОВИД в Благоевградско

19 Януари 2021 | 10:38
0 коментара
Общество

МБАЛ-Благоевград, започва поетапно закриване на COVID отделения заради спада на хоспитализираните пациенти с коронавирус. Отделението по Хирургия е едно от първите, което възстановява своята дейност, за да може да се завърне към операциите.

Натискът върху здравните заведения в областта значително е намалял през последните седмици. Част от отделенията в Благоевградската болница, в които досега се лекуваха КОВИД пациенти връщат нормалния си ритъм на работа.

Започваме едно преобразуване което разбира се координираме с РЗИ и Министерството, споделя д-р Огнян Митев – директор на МБАЛ – Благоевград. 50% от хирургичните отделения – това означава ортопедия хирургия и урология – неврология и гастро отделението – там ще имаме готовност с легла евентуално ако се наложи.

Досега МБАЛ-Благоевград, изцяло работеше с КОВИД болни. Бяха разкрити легла за над 200 пациенти.

Намаляват пациентите , остават може би да работят само вътрешно отделение и инфекциозно, другите ще се върнат към старите си задължения, казва д-р Цветанка Иванова – завеждащ отделение „Клинична микробиология“ МБАЛ – Благоевград.

Над 10 пъти са намалели случаите на КОВИД в Благоевградско. Преди месец се правеха по 220 писиар теста на ден на хора с изразена симптоматика, от тях 130 излизаха положителни, споделя лекарката.

Началото на ноември имахме много случаи много изследвания правехме – сега правим по-малко – по 30-40 на ден. От които излизат положителни 10- 15 човека максимум, споделя д-р Цветанка Иванова.

От болницата казаха още, че са готови във всеки един момент отново да разкрият отделния за хора с коронавирус.

В момента доста неща са ясни , разполагаме и с лекарства с които се лекува болестта, така че имаме готовност и не трябва да се притесняват гражданите, каквото и да се случи сме готови да реагираме, казва д-р Митев.

Добавете Вашия коментар

TOP