До края на септември цената на бензина и дизела ще надхвълри 3 лева

18 Септември 2023 | 15:45
0 коментара
Бизнес
България
До края на септември цената на бензина и дизела ще надхвълри 3 лева

До края на септември цената на бензина и дизела ще надхвълри 3 лева, прогнозира председателят на Асоциацията на българските произовдители, търговци, вносители и превозвачи на горива Димитър Хаджидимитров.

Тази прогноза той направи пред БНТ на базата на поскъпването на петрола на световните борси в последните два месеца. Асоциацията обединява малките търговци и вносители на горива у нас.

Големите производители на петрол решиха, че цени от 72 долара за барел не ги устройват и затова на два пъти намалиха добивите. В същото време през септември САЩ обявиха, че петролните им резерви са отбелязали огромен спад в сравнение с август и това доведе до 25% ръст на цената на петрола, коменитра Хаджидимитров.

В петък сортът Брент поскъпна с 0,59 долара до 94,29 долара за барел, с което прогнозите за 100 долара за барел стават все по-реално постижими. До около 20 дни тези високи цени ще бъдат вече отразени и на нашите бензиностанции.

По данни на платформата Fuelo средната цена на най-масовия бензин А95 е 2.85 лв. в момента. Дизелът се продава на бензиностанциите на 2.87 лв.

От Асоциацията на производителите, вносителите, търговците и превозвачите на горива са обезпокоени от краткия срок, който депутатите гласуваха на първо четене за прекратяване на дерогацията за внос на руски петрол. Предвижда се налагането на петролното ембарго да стане в едномесечен срок след приемане на законовата промяна.

Сметките показват, че ако законът бъде гласуван до края на септември, от ноември вече бургаската рафинерия да премине само на неруски петрол.„Този преход трябва да бъде по-плавен. Ако сега се сключи договор за неруски петрол, поне 2-3 месеца са нужни, за да пристигне той в рафинерията и да бъде преработен.

Опасяваме се, че ако се гласува 30 дневен срок, може да се получи период, в който да няма доставки“, каза Хаджидимитров.

Търговците на горива очакват след премахването на дерогацията за руския петрол горивата в страната да поскъпнат с около 5.6 ст. за литър, за да се изравним със средните цени на средиземноморския пазар.

Няма технически проблем рафинерията на Лукойл в Бургас да работи с неруски петрол, досега те са работили с над 20 вида петрол. Смяната на суровината няма да доведе и до съществени допълнителни производствени разходи, посочи Хаджидимитров.

Добавете Вашия коментар

TOP