До кога ще ни се налага да носим маски?

30 Ноември 2020 | 10:34
0 коментара
Любопитно

Маските ще бъде задължителни още известно време, несъмнено. Не е нужно да сме експерти, за да предположим това. Но какви са прогнозите на хората, които наистина разбират от тази работа? Изданието Today оправя въпроса до редица учени от именити университети и институти, за да намерят ясен отговор.

Проф. Патрик Кахур от Колумбийския университет е обнадежден, че наистина ваксините, които са на финалната права от разработките си, ще се превърнат в повратна точка, но дори оптимистично погледнато той смята, че ще мине доста време преди да свалим маските и то не метафорично. Тепърва лекарствата трябва да достигнат до обществото и една огромна част от него ще трябва да провери ефективността им в реални условия. Проф. Кахур се надява, че идната зима ще бъде времето около което ще получим правото да се откажем от този скъпоценен, но и доста досаден атрибут - маската.

Д-р Колийн Крафт от Медицинския университет в Атланта е по-скоро скептична в прогнозите си, като хвърли най-вече вината върху поведението на една огромна част от обществото по света, което отказва да следва препоръките на специалистите. Тя очаква маските да останат задължителни поне още година и едва през 2022 г. ще можем да мислим за свалянето им.

Д-р Шан Сое-Лин от Йейл ни дава най-добри надежди, защото неговото мнение е, че през пролетта на 2020 г. личните предпазни средства вече няма да са задължителни с оглед глобалното разпространение на ваксините, но той смята, че маската ще продължи още дълго да се използва като социална норма, тъй като милиони по целия свят несъмнено ще променят начина си на живот завинаги, благодарение на пандемията.

Междувременно нашето задължение е да пазим себе си и околните, като по-често се вслушваме в препоръките на авторитетите в медицината, независимо от политическите ни пристрастия. Все пак това са хора, които най-често говорят от името на науката, а тя не ни дели на „леви“ или „десни“.

Добавете Вашия коментар

TOP