Очаква се след дни България официално да подаде документи за влизане във валутно-курсовия механизъм - Еврозоната.

Към момента сме една от шестте държави, които нито членуват в нея, нито „чакат” да влязат. В една група с нас са Румъния, Чехия, Хърватия, Унгария и Полша. 

Общо 19 държави използват единната валута – т.е. 338 милиона души се разплащат в евро. По свое желание не искат да го приемат Швеция и Великобритания.

Еврозоната е замислена да води до стабилни цени, прозрачен пазар, повече търговия и по-лесен достъп до капитал за бизнеса. Преди да се възползва от тези блага обаче всяка страна трябва да отговори на пет изисквания към икономиката си, едно от тях е поне двугодишен престой в преддверието на Еврозоната.

Формално България изпълнява всички критерии. Следва чакалнята. Според очакванията на Европа обаче трябва заедно с нея да кандидатстваме и за Банковия съюз – т.е. БНБ да е под надзора на Европейската централна банка.

Към България да не се прилагат нови критерии за членство в чакалнята към Еврозоната.Това поиска премиерът Бойко Борисов от европейските лидери. Той напомни, че страната ни изпълнява всички изисквания да направи крачка напред към еврото.

"Подготвили сме си домашното и за чакалнята на Еврозоната. Вчера България с още 1% свали външния дълг. На фона на нашите 24% външен дълг какво да кажат другите държави. И ние можем да тропаме и да ги питаме кога ще се поправят. Изпълнили сме всички критерии. Ако сега като за Шенгенм измислят нови, няма да е честно. Ние искаме просто да участваме и да навлизаме в дадената система по критериите, по които другите са влезли. А не непрекъснато да измислят нови и нови процедурни хватки", категоричен бе премиерът. 

Ако на запад се реши, че сме готови, следват най-малко две години изчакване, преди левът да започне да се вади от обращение. Въпреки че още е рано да мислим за момента, в който евробанкноти и монети ще бъдат задължително в портфейлите ни, на днешната дата точно преди 10 години, с гласуване беше избран символът върху бъдещите български евроцентове – Мадарският конник. С него се "състезаваха" кирилицата, Царевец, българската роза и Рилският манастир.

Официално се очаква документите на България за чакалнята на Еврозоната да бъдат внесени около средата на юли. Според премиера страната ни е напълно готова.

"Съгласихме се, както обещахме през декември, да завършим банковия съюз и да укрепим валутно-курсовия механизъм. В турбулетни времена, това е добре дошло за всички европейци", коментира Доналд Туск.  

Източник: Facebook

По въпроса за миграцията българският премиер изрично обърна внимание, че България не се споменава, когато става дума за опазване на външните граници на ЕС, а се говори предимно за Гърция и Италия, като вмъкна, че Гърция е получила 3 пъти повече пари от България.

По думите му българското Черно море е точно толкова топло, колкото морето в Гърция и Италия. "Сухопътната ни граница с Турция е точно толкова, колкото и гръцката“, посочи Борисов, според когото в момента вече "проблемът не е миграционен, защото вече има 90 % по-малко бежанци, отколкото преди 2-3 години".

Министър-председателят припомни, че страната ни е била под голям миграционен натиск, но в момента границата ни се охранява и ако всички държави го правят ще става дума за единични бройки преминали през нея.

"Трябва да се говори и за България, за Испания. Хубаво е да си спомняте, че България беше също толкова под натиск, да дойдете и да видите как се охранява границата. Каня ви, елате!", обърна се той към десетките журналисти от най-големите световни агенции и медии.

Източник: Facebook

Той припомни и срещата на върха във Варна между лидерите на ЕС и президента на Турция Реджеп Ердоган.

"Изключително съм благодарен на Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, че дойдоха във Варна да говорят с Ердоган, когато никой не искаше да говори с него. Видяхте, че след това потокът се насочва към други места. Сега темата за миграцията е политическа, не е миграционна. Вече има изградени системи, направи се много, и в Шенген, и като оборудване, и като пари. Сега темата е политическа", натърти българският премиер.

Борисов направи равносметка на българското председателство на Европейския съвет. "Считам, че колкото и да сме скромни, направихме едно добро Председателство, не допуснахме грешки. Всички колеги го аплодираха.

Дадохме добра основа за колегите от Австрия. Мисля, че и те ще надградят, както ние с естонското председателство“, посочи той. „Всички отчетоха колко много усилия и труд са положени за основните предложения на България, свързани с Дъблинското споразумение.

Източник: Facebook

Въпреки големите противоречия на практика между две доктрини как да пазим Европа, съм доволен че успяхме да стигнем до този крехък консенсус, с изкуството на Доналд Туск и на други колеги“, посочи премиерът и уточни, че не може да се каже, че този консенсус напълно е решил проблема.

"Положихме много усилия да балансираме интересите“, изтъкна Бойко Борисов. По думите му по време на Председателството България е постигнала впечатляващи резултати за дигитална Европа и уменията, нужни за бъдещето. "9 от 13 дигитални досиета са закрити или е постигнат общ подход на Съвета“, изброи премиерът.